Духовността. Как да генерираме енергия, която да води към просперитет

Да се опитваш да създаваш енергия, заради желанията си е много слаба и трудно постижима кауза. Но ако работиш с Духа си, това е знак за сигурен успех.

Или както беше казал някога Конфуций: Който иска да потуши страстите като ги задоволява, той гаси огън със слама.

Едно нещо е да следваш желанията си, които са плод на страсти, алчност, омраза или са следствие от зависимости и порочност, а съвсем друго е да имаш желание произтичащо от Духа ти. 

Разликата е същата като между егото и Истинската Природа.

Казано е, че човек трябва да обуздава страстите и желанията си. И това е съвсем естествено, защото когато са продукт на обикновения ограничен човешки ум, те не водят към нищо наистина смислено.

А когато стремежът, намерението, устремеността произтичат Отвътре – от Духа, тогава те следва да бъдат преследвани докрай и постигани.

Ако не сме свикнали чрез волята си да подчиняваме желанията и капризите си, тогава тези наши копнежи ще обсебват ума, ще се опъват емоциите и ще управляват действията ни. 

Я сега се сетете, когато сте желали нещо много силно и то е било обсебващо ума ви. Как в тези моменти човек не може да мисли за нищо друго, освен за постигането на намисленото.

Няма как този, който е изпълнен с желания, да има връзка със Себе си, по-скоро той има връзка с обекта на желанията си, независимо дали те са хора, предмети, служба, богатства или идея. 

Затова се казва, че който иска да постигне единство и сливане с Безграничното си Себе, не бива да има нищо по-важно от Него.

Нито пари, нито служебно положение, нито богатства, нито имоти, нито сигурност, нито удобства могат да бъдат преди Изначалното ви Аз. Ако нещо е по-важно от вас самите, считайте предварително, че сами сте предали Себе си. 

Никой не е по-важен и нищо не е по-състоятелно от това да си в единство със Себе си, защото това е единството с Безграничния. 

Може да имате желания, може да постигате цели, може да имате свои съображения за семейство, деца, приятели и добруване, но когато стане въпрос за Изначалното Състояние, всички тези основания следва да отстъпят място на Първоизточника.  

Ще ви припомня уловките на егото. 

То, или по-точно умът, така ще преобърне намеренията ви, че ще сметнете за нужно да игнорирате Себе си, в интерес на някое желание, предлог или идея. Да, ще сметнете, че за ги да запазите или да ги постигнете е първостепенно значение, а да сте в Единство със Себе си ще го оставите за после.

Голяма грешка! Където и да ходите, каквото и да правите, както и да съобразявате нещата от живота, първото и най-важно правило е да съобразите всичко с вашата Изначална Природа.

Някои ще кажат, че приятелството, роднините, близките, семейството са по-важни от всичко. Да, те може да са по-важни от всичко друго, но не могат да са по-напред и по-значими от единството с Вътрешната ви Природа – Духа.

„Животът преминава така бързо, както есенни облаци; семейството и приятелите приличат на минувачи, които преминават през пазардемонът на смъртта приближава, като сянка в мрака; това, което бъдещето носи е като полупрозрачна риба в мътни води; удоволствията от сетивата са, като въображаема забава. Безмислените действия са, като вълни плискащи се на повърхността на водата.“, казва Гуру Ринпоче – Падмасамбхава.

И колкото и двама влюбени да се кълнат във вечна вярност, не е в тяхната власт да останат завинаги заедно. Дори несметни богатства или безпрекословна власт да има човек, всичко е само дотогава, докато му е отредено да ги притежава. 

След това думата има господин Карма.

А господин Карма се подчинява само и единствено на Безграничния, т.е. на вашата Вътрешна Изначална Същност. Ако вървите в такт с Нея, движите в Нейните стъпки и следвате Нейните ходове, тогава Законът на Кармата ще се обезсили. 

Да, кармата няма власт над Безграничната ви Същност, тъй като всички нейни принципи са, за да ви доведат до осъзнаване и до Пътя на Изначалното.

Знам, че на някои тези закони няма да се харесат и подсъзнателно ще отхвърлят реалността на прераждането и кармичните закони.

Знам, че има задръстени хора, които уж следвайки законите на логиката, анализите и практическите доказателства, ще се възпротивят и ще се противопоставят на действителността!

Може би, те ще възразят, че не са съгласни с тези откровения?

Така казва една прословута Дзен поговорка:

„Ако разбираш нещата – те са такива, каквито са. Ако ли пък не ги разбираш, те пак си остават същите.“

Сигурен съм, че рано или късно всеки ще ги проумее, но само от хората зависи, дали ще прогледнат или дали ще отидат отвъд човешките си ограничения.

Та така, ако искаме да генерираме енергия към просперитет, на първо място следва да подчиним всички наши желания, не желания, страсти, отвращения и всички други обсебващи чувства и истерични емоции.

Как да ги подчиним ли? – Най-добрият начин е чрез техниката на медитация!

И когато умът утихне, и когато емоциите се уравновесят, и когато действията станат продължение на Вътрешната ни Природа, тогава следвайки ходовете на Неродената си Същност, можем да вървим към сбъдване на мечтите. Но сега не си представяйте, че ще преследвате някакви нелепи, суетни или напразни мечти.

Щом умът е станал безмълвен, щом емоционално-чувственото ви състояние е продължение на Изначалната ви Пустота, тогава и мечтите, и желанията, и намеренията ви, също ще идват от Там – от Оригиналната ви Природа.

А да следваш Нея е най-голямото благословение. Нищо не може да бъде по-силно, по-могъщо, по-успешно от воденето от Вътрешния ви Пилот.

Нали станах ясен?

Първо, с очистването на ума очистваме и желанията, капризите, зависимостите, порочните стереотипи на мислене и действия.

Второ, намеренията на Духа се превръщат в наши стремежи.

Трето, вървейки в Пътя на Духа, няма начин да не постигнем целите си.

Ето, това е енергията и пътя към просперитета. 

В наши дни са се изписали хиляди книги как да вървим към целите си и как да имаме успех. Какъв успех да имаме, обаче не е много ясно.

Не може да си поставим някакви низки, долни или порочни цели и всячески да се опитваме да ги постигнем. Дори и да се домогнем до някакъв успех, то той ще е по-лош и по-нещастен към от обикновения провал.

От древни времена има общества, които чрез специални ритуали, призоваване на нечисти сили, жертвоприношения, заклинания и други тайнства предначертават и предпоставят това, което желаят да постигнат. Само че това са пирови победи. 

Като постигнеш нещо, наясно ли си какво губиш? 

Постигат власт, богатства, слава, удоволствия, но на цената на какво?

На цената на заробването на душата си, защото така предначертават пътя си дълго занапред. И вместо да служат на Себе си, те служат на нечестиви сили и се обричат на заблуждение, умопомрачение и забрава на Истинската си Природа. 

До това водят заблудите на ума и егото. 

Този, който желае да се завърне в Истинския си Дом, или както Христос казва – в Божието царство, не се поддава и не е подвластен на мимолетни удоволствия и временни облаги.

Да си духовен, означава да си продължение на Духа.

А щом си Негово продължение, ти ще правиш това, което Той прави. Ще действаш в единство с Него, ще чувстваш в едно с Него и ще си Той!

Чувал съм някой да казва: 

„Аз като постигна Духа, после ще се усамотя и ще изоставя всичко друго и ще се отдам на блаженство“.

-Много добре, но такова разсъждение е типично изразяване на егото и себичния, откъснат от Цялото начин на мислене. Защото, когато си в едно с Духа, ти не принадлежиш на собствените си прищевки, а си точно Негово продължение. 

Духът, който прониква Безкрая е и във всеки човек. И ако служиш Нему и щом си слят с Единното Цяло, това моментално означава, че ще служиш на всички хора и на целия свят.

Бидейки единен с Духа си, ти не принадлежиш нито на егото си, нито на зависимостите си, нито на желанието си за удоволствия. 

Ти си притежание и единна част от Безграничния.

Затова, не можеш да служиш на някой или някои, които си поставят свои си – откъснати от Цялото цели.

В процеса на медитация, практикуващия се научава да не се хваща за нито една от мислите си. Желанията, капризите, емоциите и чувствата също са вид мисли.

Като не се хващаш за тях, а оставаш не повлиян, недокоснат от тях, ти се усъвършенстваш да не си зависим от ума. 

Даже, точно обратното. Щом не се захващаш с нито една от мислите, като не ги оценяваш и не се опитваш да ги изгониш или изхвърлиш от ума си, а само оставаш неподвластен, така тренираш и за действителността, за когато ще си в центъра на бурята.

Практикуващият медитация не се залавя за нито една мисъл, а остава насочен и единен с Духа си. 

По този начин той има постоянната връзка с Първоизточника, което означава, че има една ненамаляващ приток на енергия от Него.

 Имайки този нестихващ поток от енергия, посветеният я използва за постигането на целите си.

Нали ме разбрахте? 

Не на себичните, егоистичните, самосиндикалните си цели, а целите на Духа!

Така че когато четете книги за успех и просперитет, замислете се, дали тези постижения са наистина уместни. 

Ако те обслужват тесните суетни човешки желания, ще си струва ли въобще да правите усилия? 

Ако някакъв успех ще ви донесе кармични последствия, защо ви е?

Ако тези стремежи са против волята на Безграничния, не е ли наложително спешно да се откажете от тях? 

Накратко ще ви кажа техниката за успех:

1.Медитирайки, достигнете състоянието на Пустотата.

2.Стоейки в медитация, извлечете от Пустотата намеренията на Духа си – Изначалната ви Същност.

3.Дръжте в Пустотата тези намерения, за да ви се прояснят докрай.

4.Щом сте наясно, прилагайте медитацията си и произтичащите от нея енергийни и дихателни похвати, за да вървите към целта си.

5.Не надскачайте възможностите си и макар да сте наясно към какво ви насочва Духа, разпределете силите си във времето, за да не прегорите от прекомерно усилие.

6.Генерирайте енергия чрез седяща и динамична медитация, за да сте винаги в кондиция и да сте успешни към целта си.

7.Не бързайте! Понякога целта ви може да отнеме много години и дори времето на целия ви живот, бъдете безкрайно търпеливи! 

8.Не се поддавайте на моментни настроения или меланхолични неразположения. Бъдете последователни и безотказни.

9.Постоянната медитативна практика ще ви пази от грешки – отклоняване, неведение, заблуди.

10.Бъдете винаги наясно с приоритетите си – на първо място е Себето – Изначалната ви Същност!

Най-важното нещо е правилно да определите намеренията си. А то може да стане най-лесно чрез медитация. 

Влезте в медитация, нека ума ви да утихне, да е безмълвен и умиротворен, за да уловите точно, накъде ви води Духът ви.

След това следвайте указанията.

Веднъж като определите посоките на стремежите си и намеренията си, следвайте ги неотклонно. 

Така, когато дойде края на живота ви, няма да съжалявате за нищо, тъй като ще сте ходили в Пътя на Безграничния и ще сте били негово продължение!

Пожелавам ви успешна медитативна практика!!! 

58 thoughts on “Духовността. Как да генерираме енергия, която да води към просперитет”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *