Дзен подходът

Дзен си дзен и мъдростта си е мъдрост, но докосвайки се до тях, знаем ли как да постъпим в критични или объркани ситуации? – Понякога може и да напипаме верния подход, а най-често бидейки подведени от емоциите, не знаем как да се справим.

Допреди медитацията ми да бъде достатъчно силна, за да ме задържи в единство с Духа си, аз също съм се обърквал и водел от емоционалното си чувство за справедливост, от неистово силни желания, страсти и други объркващи ума фактори.

Чувството за справедливост е толкова силно заложено във всеки човек, че той може да се обърне срещу всеки и всичко, за да възтържествува неговата човешка представа за справедливост.

Срещал съм хора, които роптаейки и хулейки Безграничното, са готови да се откажат от всичко, за да защитят тяхното въображаемо възмездие и справедливост. Особено силно е изразено възмущението, когато сме свидетели на угнетяването на деца, бедни хора или беззащитни животни.

Пред обаче да се обърнем срещу Първоизточника и да му потърсим сметка за несправедливостите на този свят, би било добре, ако станем наясно със Себе си.

Именно, когато станем наясно със Себе си, ще осъзнаем, че вездесъщата Справедливост е ненарушима, ненакърнима, всеобхватна и вечна.

Всяко нещо на този свят има начало, развитие и край.

Ако можехме да проследим и битието на всеки и всичко отвъд границите на този живот, щяхме наистина да можем да оценим и да разберем живота – страданията или благоденствието на всеки участник в него.

Та, не бързайте да давате оценката си преди да имате абсолютното знание. Няма нещо в света, което да не е на мястото си. Причината и следствието са като колелата – винаги едното следва другото.

Думата ми днес е за обърканите и критичните ситуации, които се случват в живота. Как да постъпваме с тях?

Ето някой ни обидил или пък проявява не здрав интерес към нас или нещо наше. – Кой е правилният начин? Дали да му се противопоставим, или да се съгласим с него, или пък някакъв друг находчив вариант – какъв е начинът?

Практикувайки медитацията е много лесно да намериш верния път.

Щом можеш да наблюдаваш мислите си и да не се захващаш с тях, да не ги развиваш и да не им позволяваш да те въвлекат, ще ти е лесно и да игнорираш всяко незаслужено или агресивно отношение спрямо теб! Разбира се, в началото това не е лесно, но когато практиката е затвърдена и постоянна, това няма да е никакъв проблем.

И така, как се постъпва, когато някой ви обиди, пренебрегне, опита се да ви унизи или да ви третира лошо. Или пък да се опитва да бъде агресивен, арогантен!

Пак ще ви кажа: Най-добрият начин това е медитативната техника. Когато знаете и сте тренирали ума си да не се влияе от мислите, вие ще пренесете това си умение и в ежедневието.

Обидил ви – много важно, това не ме касае.

Пренебрегнал ви – и какво от това? Това е само неговият ум, а не вездесъщата абсолютна истина.

Нападнал ви вербално, психически, енергийно? – супер, аз стоя незасегнат и не въвлечен подобно в медитативното си състояние – невъзмутим!

Нападнал ви физически? – добре, истинският отговор ще дойде от моя спокоен и незасегнат ум, а полезните действия ще произтекат от Вътрешната ми Същност, защото този, който е успокоил ума си, може да следва перфектно действията на Вътрешните Ходове.

Някой хитрувал, лъжел, мамел, ами добре, но когато вашият ум е невъзмутим и точно отразява действителността, няма как някой да може да ви заблуди, излъже, измами или подведе! Недосегаемостта на Вътрешната ви Природа ще ви даде Отговорът!

Каквото и да прави някой, той може да подвежда само и единствено себе си, защото вашата Вездесъща Истинска Природа не може нито да бъде заблуждавана, подвеждана, мамена, нито да бъде експлоатирана.

Та така, приятели, ако четете книги, ще знаете много неща, много начини и подходи, затова как да постъпвате в една или друга ситуация.

Обаче, ако имате един спокоен и невъзмутим ум, който е в единство с Вътрешната си Природа, тогава ще знаете как да подходите във всеки един момент в съответствие със Себе си.

Тогава, обидата няма да е обида, агресията няма да може да ви досегне, нито пренебрежението, нито унижението или каквото и да е друго, защото вие ще принадлежите на Себе си и ще следвате Вътрешните си Ходове.

Ето такъв е Дзенският подход.

Имаш ум, чувства, емоции, действия и постъпки, такива, каквито Духът ти ти посочва Отвътре. И тогава е невъзможно да сгрешиш нито с думи, нито с мълчание, нито с постъпки или по какъвто и да е друг начин.

И когато дойдат някакви зли, светотатствени или натрапливи мисли, просто насочете вниманието в Себе си и не се захващайте с тях. Не им опонирайте, нито ги гонете. Достатъчно е да стоите насочени в Същността си и да не позволявате въвличане. Така ще успокоите ума си и ще можете да следвате Вътрешните си Действия, без нещо или някой да може да ви отклони в погрешна посока!

Преди всичко обаче, медитирайте, за да имате тренинга, закалката, волята и самодисциплината да устоите на всякакви провокации, независимо, дали те идват от подсъзнанието и ума ви, или пък са продукт на някакви външни сили. Все едно е.

Пожелавам ви упорита и непрекъсната във времето медитативна практика!

140 thoughts on “Дзен подходът”

  1. I think the content you share is interesting, but for me there is still something missing, because the things discussed above are not important to talk about today.

  2. Try to slowly read the articles on this website, don’t just comment, I think the posts on this page are very helpful, because I understand the intent of the author of this article.

  3. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

  4. Simply a smiling visitant here to share the love (:, btw great pattern. “The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.” by James Arthur Baldwin.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *