Целенасоченото духовно пътешествие

Все повече хора се увличат по духовното, но защо е толкова трудно да се стигне до Духа? 

По-лесно е да се направи кариера, да се натрупат богатства, да се спечели любим или любима, а да стигнем до Духа най-често е непосилно.

И толкова ли е опърничав и непостижим този Дух, че се налага да водим борби и битки вътре в себе си, за да се доближим до Него?

А също и къде можем да отидем – в някоя екзотична дестинация да се отправим, за да можем най-накрая да се докоснем поне малко до духовното. 

Ето например, в днешно време хората свободно и лесно могат да пътуват. 

И колко му е, ей го на – самолетът и можем да отидем до най-древните и духовни места съществували някога на планетата.

Има вероятност да се отправим на юг – към библейските места в Близкия изток и да повторим пътя на древните патриарси на юдейството. Или можем да посетим местата, в които самият Христос е проповядвал Новия Завет.

Също, можем да си купим билет за Индия и да направим визита в местата на техните безбройни богове.

Друга духовна дестинация може да бъде Тибет, или Китай, или Япония, или… още безкрайно много места.

Често пъти са ми правили такива предложения: „Хайде да отидем до…“, за да намерим Пътя към духовното.

И защо е нужно да побеждаваме каквото и да било, само и само да се реализираме в Духа?

Все едно някой да отиде и да търси родното си място някъде другаде.

Ами, Той – Духът е навсякъде и е включително във всеки един човек.

Духът е, както в праведникът, усърдния в духовното учение или в светецът, така и в най-големия изверг, престъпник или злодей.

Ама как така, някой ще се възмути, как е възможно?

Да, Той – Духът е навсякъде и във всичко и няма нужда да ходите да Го търсите, където и да е, и в който и да било. 

Духът е както в самия живот, така и в смъртта, и също в сегашния ни свят или в небитието.

Къде сте се юрнали в Духовни екскурзии, за да намерите кой – Себе си.

Духът никога не ви е напускал, никога не е отлитал и никога не се е крил от вас.

Това, което замъглява гледката към Духа ви е вашият объркан, разделящ егоистичен ум.

В Началото на началата умът на всички е бил чист, неопетнен, ясен, виждащ и водещ се само от Духа.

Въплътявайки се в грубата материя и увличайки се по сетивно-чувствените удоволствия, съществата все повече и повече са се ограничавали и така изоставяйки Първоизточника си, са се вторачвали във временните и преходни неща на материалния свят.

Примерно, когато погледнат към дадено удоволствие, хората забравят всичко друго – и ценности, и близки, и за отклоняването от Себе си, и вредата от пороците. 

То – удоволствието е нещо нормално, но когато изоставиш важните неща и започнеш да следваш и да се подчиняваш на маловажните, временните, дребнавите удовлетворения, тогава наистина си в опасност. 

Можем да вземем например един наркозависим човек – той е готов на всичко, само и само за да получи необходимото липсващо му вещество – дозата дрога. На такива са се оприличили всички хора, които са се отделили от Духа си. Те са готови на всякакви низости, само и само да си „осигурят“ според тях един добър и „нормален“ живот.

Готови са да лъжат, да крадат, да мамят или да предадат всеки и всичко, за да постигнат кариера, богатство, охолен живот или някаква мнима сигурност.

Така съществата се отклоняват от Духа и въпреки, че Той винаги и навсякъде е с тях, те не го виждат, защото мъглата от невежеството, желанията за удоволствия и страхът от загубата им, ги отклоняват.

Това е причината светът да се изражда, да се отклонява и да върви към страдания и унищожение.

Вътрешните битки въобще не биха били толкова трудни и невъзможни да бъдат спечелени, ако не бяха пристрастията към удоволствията и страхът от загуба на добруването си. 

Удоволствията, според един покварен ум могат да бъдат осигурени чрез богатства, охолство, имоти, парични средства, злато и материални скъпоценности. Затова ограничените и заблудени души всячески се стремят към тях – чрез всички начини, включително и чрез кармичните си заробвания за дълги периоди занапред.

Болката и страхът от загуба на възможност за удоволствия също поражда мотива и ги тласка към порочност.

Болезнената представа, че ще бъдеш низвергнат от обществото и ще се наложи да страдаш от материална безизходица поражда ужас и стремеж към всякакви усилия, с едничката цел да бъдат избегнати тези негативни вероятности за неуспех и материална нищета.

Разбирам тези хора, които от една страна се стремят към удоволствия, а от друга да избегнат болката и страданията и заради това се стремят към материална осигуреност.

Разбирам ги, но не съм съгласен с тях!

Винаги и на първо място следва да е връзката и единството с Духа и всичко следва да е Негово продължение. Удоволствията не бива да бъдат заклеймявани или отхвърляни, но те не могат да бъдат по-важни от Духът – Създателят на Живота. Не бива да са водещи те.

Разбирам и тези, които се страхуват от болката и страданията.

Разбирам ги, но не съм съгласен с тях.

Бидейки единни с Духа, Той би следвало да ни води и осигурява, както в позитивните моменти в живота – удоволствията. Така Духът следва да ни съпровожда и в негативните части от съществуването ни – може да преминаваме през някакви страдания или неприятности, но ако сме единни и водени от Него, то със сигурност ще имаме само полза от болезнените етапи – закаляване, воля, непоклатимост, реална и трезва самооценка.

И когато на някой му дойде на ума да посети духовно място или гуру, то нека да се сети, че най-големият Гуру или Духовно място е в самия него – Истинската му Природа.

Ако си обсебен от привързаността към вещи, хора и удоволствия, където и да отидеш и с който и да разговаряш, то ти ще си останеш роб на материалното и подвластен нему.

Ако си блокиран от неприязънта си към болката и страданията, то ти ще носиш не свободата си и страховете си, ако ще да отидеш на някоя друга планета, която да е населена само с ангели.

Ако обаче си решен да се откажеш от робството си към удоволствията, и от оковите на страховете си към болка и мъчения, тогава дори и самият Ад не би могъл да ти бъде пречка към себереализацията ти!

Щом си се устремил към Духа, и си се отдал на намирането на Пътя, и си се отрекъл дори от себе си, то дори самият Сатана с всичките си дяволи и демони, не би могъл да ти попречи да се завърнеш в Дома си – Истинската си Природа.

Та така, приятели, не ходете на духовни пътувания и напълно уверено можете да се откажете от духовни пътешествия, ако целта ви е да намерите и да последвате Себе си – Духа.

И запомнете, никакъв духовен туризъм не може да ви върне към Духа. Може само стремежът към Себе си, а той може да бъде дори като просто стоите в дома или градината си.

И никаква духовна или религиозна мода не е в състояние да ви отправи към Истинската ви Природа. 

Можете само и единствено вие самите като се стремите към Себе си чрез медитация и отдаване на духовна практика.     

Очарователната Индия не ще може да ви спаси, нито пък величественият Тибет. Япония, Китай са страни, където има много духовни и посветени хора, но себереализацията и връзката с Духа ви зависи само и единствено от самите вас. Изтокът, западът, северът или югът са само посоки. Националностите и държавите са места където живеят различни хора, но спасението ви е само и единствено във вашите ръце!

Медитирайте, приятели, за да се уподобявате все повече и повече на Себе си и същевременно все повече и повече да се отдалечавате от привързаността си към сетивно-чувствените удоволствия, и да отстранявате от себе си страхът от болката, страданията и негативните преживявания!

Този, който е единен със Себе си не е подвластен нито на желания, нито на удоволствия, нито на чувството за благоденствие. Нито пък се влияе от заплахите, че ще ги изгуби благосъстоянието, добруването или сигурността си.

Бидейки единни с Духа си, ще имате удоволствия, но няма да сте техен роб.

И имайки негативни моменти в живота си, чрез Духа си вие ще преминавате през тях, без те да могат да ви навредят или да ви нанесат някакви трайни поражения!

И тук ще завърша с една мисъл на Буда:

“Никой няма да ни спаси освен ние самите.

Никой не може и никой не трябва. 

Ние сами трябва да вървим по Пътя.”

Пожелавам ви упорита и успешна медитативна практика и стъпването на Пътя към Дома – Вечната ви Истинска Природа! 

757 thoughts on “Целенасоченото духовно пътешествие”

 1. I highly advise steer clear of this site. My personal experience with it was nothing but disappointment and doubts about fraudulent activities. Be extremely cautious, or better yet, seek out an honest platform to meet your needs.

 2. I highly advise stay away from this site. My own encounter with it has been nothing but dismay and concerns regarding deceptive behavior. Exercise extreme caution, or even better, find a trustworthy service to fulfill your requirements.

 3. I highly advise steer clear of this site. My own encounter with it has been nothing but frustration as well as doubts about scamming practices. Exercise extreme caution, or even better, look for a more reputable service to fulfill your requirements.

 4. I strongly recommend stay away from this platform. My personal experience with it has been purely dismay as well as concerns regarding scamming practices. Be extremely cautious, or even better, look for a trustworthy platform for your needs.

 5. I urge you steer clear of this platform. The experience I had with it has been nothing but frustration along with concerns regarding deceptive behavior. Be extremely cautious, or alternatively, seek out a more reputable service to meet your needs.

 6. I strongly recommend stay away from this site. My own encounter with it was only dismay and doubts about scamming practices. Proceed with extreme caution, or alternatively, find a trustworthy platform to meet your needs.

 7. I strongly recommend to avoid this platform. The experience I had with it has been nothing but disappointment along with suspicion of deceptive behavior. Exercise extreme caution, or alternatively, look for a more reputable site for your needs.

 8. I strongly recommend stay away from this site. The experience I had with it was nothing but frustration as well as concerns regarding fraudulent activities. Proceed with extreme caution, or better yet, seek out an honest platform to meet your needs.

 9. I urge you stay away from this platform. The experience I had with it was nothing but disappointment and concerns regarding scamming practices. Proceed with extreme caution, or better yet, seek out an honest service to fulfill your requirements.

 10. I urge you to avoid this platform. The experience I had with it has been only frustration as well as doubts about deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or alternatively, find a trustworthy platform for your needs.

 11. I urge you stay away from this platform. The experience I had with it has been nothing but frustration as well as concerns regarding deceptive behavior. Proceed with extreme caution, or better yet, find an honest platform to fulfill your requirements.

 12. CellSpy mobile phone monitoring software is a very safe and complete tool, it is the best choice for effective monitoring of mobile phones. App can monitor various types of messages, such as SMS, email, and instant messaging chat applications such as Snapchat, Facebook, Viber, and Skype. You can view all the contents of the target device: GPS location, photos, videos and browsing history, keyboard input, etc.

 13. I was wondering if you ever thought of changing the page
  layout of your blog? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only
  having one or 2 pictures. Maybe you could space
  it out better?

 14. Hey there would you mind sharing which blog
  platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting
  between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 15. I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you
  could a little more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 16. In part II in particular, we saw some pretty awesome and
  amazing future tech. Inadequate Employee Engagement:This usually
  happens when your employees are not motivated enough.
  Also, the amount of pay that the writer receives
  may be very inconsistent, due to which he or she cannot
  rely completely on writing as a steady source of income.

 17. She’s cool together with you cumming inside her, which is a
  pretty big offer. It’s great to have intercourse, but it’s even better when you
  can just allow it all out and have a great climax.
  Maybe it is a safe day, or possibly she’s on contraceptive, but either way she’s down from it.
  All you care about is that you’re able to give her all of your sperm, as if you were attempting
  to create a baby. We all know how it is when you’re within the zone and it’s hard to pull out!

 18. I blog quite often and I really thank you for your information.
  Your article has really peaked my interest. I will book mark your website and
  keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 19. Artikel ini fantastis! Cara penjelasannya sungguh menarik dan sangat mudah untuk dipahami. Sudah nyata bahwa telah banyak kerja keras dan penyelidikan yang dilakukan, yang sungguh layak diapresiasi. Penulis berhasil membuat tema ini tidak hanya menarik tetapi juga asyik untuk dibaca. Saya dengan suka cita menantikan untuk melihat lebih banyak konten seperti ini di masa depan. Terima kasih atas berbagi, Anda melakukan pekerjaan yang istimewa!

 20. 🚀 Wow, blog ini seperti petualangan fantastis melayang ke galaksi dari kemungkinan tak terbatas! 💫 Konten yang mengagumkan di sini adalah perjalanan rollercoaster yang mendebarkan bagi pikiran, memicu kegembiraan setiap saat. 🌟 Baik itu teknologi, blog ini adalah harta karun wawasan yang menarik! #PetualanganMenanti 🚀 ke dalam perjalanan kosmik ini dari pengetahuan dan biarkan imajinasi Anda berkelana! ✨ Jangan hanya membaca, alami kegembiraan ini! 🌈 Pikiran Anda akan berterima kasih untuk perjalanan menyenangkan ini melalui dimensi keajaiban yang tak berujung! 🌍

 21. Great post. I was checking constantly this weblog and I’m
  inspired! Very helpful info specially the ultimate part 🙂
  I deal with such information much. I was seeking this certain information for a long time.

  Thank you and best of luck.

 22. Benar-benar luar biasa! Kualitas konten ini sangat istimewa. Penyajiannya sungguh menakjubkan. Perawatan dan pengetahuan yang diinvestasikan dalam karya ini terlihat jelas. Kudos kepada penulis atas pengalaman yang begitu berharga yang telah diberikan. Saya tak sabar untuk melihat lebih banyak konten seperti ini di masa depan. 👏👏👏

 23. Well done! 👏 Your article is both informative and well-structured. How about adding more visuals in your upcoming pieces? It could enhance the overall reader experience. 🖼️

 24. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s
  equally educative and entertaining, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The problem is an issue
  that too few folks are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this in my search for something regarding this.

 25. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set
  up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% positive. Any suggestions or advice would
  be greatly appreciated. Kudos

 26. Excellent pieces. Keep posting such kind of info on your
  blog. Im really impressed by your site.
  Hey there, You have performed a great job.
  I will definitely digg it and individually suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this website.

 27. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing slightly evaluation on this. And he in reality bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying more on this topic. If potential, as you turn into expertise, would you mind updating your blog with extra details? It’s highly helpful for me. Big thumb up for this blog put up!

 28. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I
  just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 29. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to return once again since I book-marked
  it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help
  other people.

 30. Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 31. Hi there excellent blog! Does running a blog such
  as this take a great deal of work? I have very little expertise in coding but I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.

  I know this is off subject however I just had to ask.
  Thanks!

 32. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a
  colleague who has been conducting a little research on this.
  And he actually bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here on your
  website.

 33. Hey I am so happy I found your blog page, I really found you
  by accident, while I was browsing on Google for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and
  a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t
  have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and also included
  your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a great deal more, Please do keep up the awesome work.

 34. I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless,
  you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as
  exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 35. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading
  your article. But want to remark on some general things, The site style is
  wonderful, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 36. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and
  i was just wondering if you get a lot of spam responses?

  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 37. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog.
  You have some really great articles and I believe
  I would be a good asset. If you ever want to take
  some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Kudos!

 38. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. But just imagine if you added some great images or video clips to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this
  site could undeniably be one of the greatest in its field.

  Superb blog!

 39. Do you mind if I quote a few of your articles
  as long as I provide credit and sources back to your website?
  My website is in the exact same niche as yours and my users would really benefit from some of
  the information you present here. Please let me know if this okay with
  you. Appreciate it!

 40. It is the best time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 41. Heya! I realize this is somewhat off-topic however I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours take a large amount of
  work? I am brand new to operating a blog but I do write in my
  diary on a daily basis. I’d like to start a blog
  so I can easily share my experience and views online.

  Please let me know if you have any ideas or tips for
  brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 42. hey there and thank you for your info – I have certainly picked
  up anything new from right here. I did however expertise some technical
  issues using this website, since I experienced to reload the website many times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score
  if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting
  content. Make sure you update this again very soon.

 43. Great items from you, man. I’ve be aware your stuff
  prior to and you are just too fantastic. I really like what you have obtained right here, really like what
  you’re stating and the way through which you are
  saying it. You make it enjoyable and you continue to care for
  to stay it smart. I can not wait to read far more from you.

  This is actually a wonderful site.

 44. Attractive component to content. I just stumbled upon your web
  site and in accession capital to claim that I get actually enjoyed
  account your weblog posts. Anyway I will be subscribing for your
  augment and even I fulfillment you get admission to
  constantly quickly.

 45. Definitely believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be on the internet the simplest thing to keep in mind of.
  I say to you, I certainly get annoyed at the same time
  as other folks consider worries that they just
  do not understand about. You controlled to hit the nail upon the highest as well as defined out the entire
  thing without having side-effects , other people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 46. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to do
  it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to
  find out where u got this from. many thanks

 47. Hi this is kinda of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience
  so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 48. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and tell you I really enjoy reading your blog posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?

  Thanks!

 49. This design is incredible! You certainly know how to keep a
  reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I
  really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 50. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if
  interested. Cheers!

 51. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how
  you presented it. Too cool!

 52. Appreciating the time and effort you put into your website and in depth information you
  provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 53. Hi! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from
  my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that
  might be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share.
  Many thanks!

 54. I am no longer certain the place you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend a while learning much more or understanding more.
  Thanks for excellent info I used to be on the lookout for this information for my mission.

 55. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site.
  I’m hoping to see the same high-grade content by you later on as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me
  to get my own site now 😉