Великата Преданост

Имайки сетивата и възпитания си по човешки начин ум, ние хората усещаме и знаем за света спрямо тази си обусловеност. В действителност, ако вникнем в същността на нещата ще разберем, че безкрайността на времето, материята, пространството са невъобразими и непонятни за разсъдъка ни.

Ето, ние идваме от вечността, стоим тук известно време и отново се пренасяме в безкрайността на времето. Колкото по-малко сме се отдалечили от Истинската си Природа, толкова по-малко сме зависими от суетността на човешките прераждания.

Следва въпросът: „Ами, ако се освободим от привързаността, от нежеланието и невежеството, тогава няма ли да се прераждаме?“

Когато сме свободни от зависимостите, ние можем да правим това, което знаем и намерим за добре. Ако счетем за необходимо, ще се преродим. Това обичайно става, за да извадим другите същества от зависимостите на пороците, от заблудите и отклоняването от Истинската им Същност.

Това ми напомня на онази наша поговорка: „Казали на манго, че ще го правят цар, а той все питал „Ама хляб ще има ли?“

Когато си свободен от цикъла на преражданията, ти имаш всичко – абсолютно всичко.

Това, което единствено им липсва е освобождаването на другите – на всички души от илюзиите и затова адептите – достигналите нирвана се стремят да правят точно това – да помагат на чувстващите същества да се освободят от зависимостите, т.е. от обвързаността към живота и смъртта.

Всъщност, нека да уточним, в какво се състои разковничето на освобождението на душите!

Състои се в това да нямаме нищо по-скъпо от свободата си.

Когато поставят удоволствията над свободата си, хората се превръщат в роби на удоволствията.

Когато издигнат в култ богатството, хората започват да служат на него, а не да са Истинската си Природа.

Когато има нещо по-важно от Същността им, хората тръгват след това „по-важно“ и забравят за Себе си.

Ето, колко много примамки е поставил Изкусителят Мара според източния фолклор или сатана – според нашите сказания.

Щом вземеш нещо за по-ценно от самия теб, ти се превръщаш в слуга на това нещо.

Независимо, дали е богатство, удоволствия от интимността на мъже, жени или не знам какви си джендъри, това прави хората несвободни, т.е. непринадлежащи на Истинската си Природа.

И тук съвсем не става въпрос за морал и нравствени порядки. Тук става въпрос човек винаги и с всичко да принадлежи само на Себе си.

Ако се издигне в култ вкуса на храната, ще обърнеш гръб на верния усет идващ от Същността.

Ако направите бог от парите, ами да, тогава ще служите на тях и всичко, което предполага правенето на пари.

Или както казва майсторът на стратегията Миямото Мусаши:

Истинският път означава преданост до последния миг; не донякъде, а до последния миг. Един войн може да победи всеки разбойник в планините, но само безупречният побеждава демоните в себе си.“

Сега хората с противоречив ум веднага ще изреват със следващия въпрос:

„На кого човек трябва да е предан?! На господаря си, на религията си, вярата си, на семейството, на каузата, към нацията си, към клетвите, обещанията и обетите, на кого или на какво точно??!!“

Ех, приятели, на никой и нищо от изброеното!

Човек следва да е предан само и единствено на Себе си – на Пътя на Духа. Всичко останало е мимолетно, маловажно, незначително, несъществено в сравнение с Вечния Безкрай.

Преди всичко и всички, човек следва да е предан до последния си миг на своята Изначална Същност, която пък е продължение на Безкрайността на времето, пространството и живота.

Никоя кауза не струва толкова, че да изгубиш душевния си мир, спокойния си сън, чистата си съвест.

Това е така, тъй като ролите, които играем в сегашния си живот, могат лесно да бъдат разменени и за в бъдеще да се окажем в положението на тези, които най-много сме отхвърляли, осъждали, заклеймявали или сме се възмущавали.

Каквато и да е ролята ни сега, не бива да забравяме, че Животът е великият сценарист и може да се разпореди всякак, за да ни накара да се осъзнаем и да се завърнем в Себе си.

Това беше думата ми днес:

Не си правете кумири за това ще е горе на небето, долу на земята, или що е във водата под земята. Не им се кланяйте и не им служете. Единственото, на което си струва да служите е Духът вътре във вас. Той Пътят.

За да можете да достигнете до Пътя вътре в Себе си – медитирайте.

Иначе умът ви, който е продукт на генетиката, на възпитанието, на външните учения, подсъзнанието или на вмешателството на агресивните патогенни енергии, ще ви заблуждават и ще ви водят към отклоняване и забвение. Да, ще ви бъдат пробутвани цели или ценности, които нямат нищо общо и са в пълно противоречие с Пътя на Духа.

За да можете да следвате Вътрешната си Природа, практикувайте медитация редовно и усърдно, така че да усещате и да знаете Истинския си Път!

Пожелавам ви неотклонна и усърдна медитативна практика!

11 thoughts on “Великата Преданост”

  1. Que dois-je faire si j’ai des doutes sur mon partenaire, comme surveiller le téléphone portable du partenaire? Avec la popularité des téléphones intelligents, il existe désormais des moyens plus pratiques. Grâce au logiciel de surveillance de téléphone mobile, vous pouvez prendre des photos à distance, surveiller, enregistrer, prendre des captures d’écran en temps réel, la voix en temps réel et afficher les écrans du téléphone mobile.

  2. obviously like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand Ill certainly come back again

  3. Рада Лалева

    “Не си правете кумири за ….:…”.
    Прекрасно послание.
    Благодаря! 🙏❤️

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *