Кое ни пречи да “виждаме” и да знаем Истинското си Себе?

Здравейте, приятели!

Когато някой страстно желае нещо, той търси цялата налична информация – в книги, интернет, разни видеа със знаещи по темата хора, специализирани издания и навсякъде където е възможно. Точно така се получава и с медитативните и енергийните практики.

Тук обаче объркването е тотално, защото колкото повече чете по темата човек, толкова повече върви по заобиколни пътища и така начин никога не достига до Същността на въпроса.

Парадоксално се получава, тъй като колкото по-начетен и ерудиран е един човек, толкова повече той използва научените знания. Привикнал да мисли професионално – логично, аналогично, дедуктивно, и т.н., или според ежедневието и практиката си, той трудно може да излезе от коловозите на дългогодишната рутина.

И когато се налага да се обяснят съвсем очевидни и прости неща в духовен аспект, човекът настоятелно и по инерция държи да си представи нещата в обичайния си начин на мислене.

Ето например, когато говорим за медитация, много от хората си мислят, че това е нещо от някоя секта, нещо странно или дори като нещо откачено.

Няма нищо по-естествено от това, човек да се вгледа в Себе си. Много пъти в ежедневието всеки го прави. Примерно, се вглежда в една точка и ей така стои в безсмислието. Когато друг човек присъства на това вглеждане в нищото, той си представя, че човекът се е замислил дълбоко, но всъщност това е състояние на липса на мисли.

Какви ли не обяснения съм срещал за медитация.

Едни казват, че: „медитацията трябвало да се случи“.

Добре, значи ще изпадне някой в депресивни или ще е обзет от суицидни мисли и нашият съвет какъв трябва да е: „Чакай медитацията да ти се случи!” – Това ли?!

Други пък чакат посвещение от някой велик гуру.

Ама какъв гуру ти е необходим след като Майката Природа ти е дала медитацията така, както ти е дала сърце, стомах, черва, функции на организма. Медитацията присъства в естественото ти състояние и не е необходимо никой да я инициира. Всеки си е самодостатъчен стига да не е потиснал естествените знания с ненужни мисловни отпадъци.

Трети пък плашат: „Ако правиш медитация по неправилен начин, може да се повредиш…“ – Ами ти и ако не се храниш, правилно пак може да се повредиш. Нека да вземем дивите животни, при които инстинктите не са потиснати. Казва ли им някой каква храна да ядат, коя е отровна и коя полезна. Не, не им казва, те следват в себе си Майката Природа и то от милиони години.

Ето, отивам на ветеринар и той ми казва: „Аааа, на кучето месо да не даваш, само гранули и това, което ти препоръчвам..“

Прекрасно, но кучетата от безброй години са яли само месо, а не гранули и изкуствени храни.

Разбира се, сега да не си помислите, че отхвърлям науката, техническия прогрес или модерните технологии. Не, считам ги за много полезни, но само ако работим в синхрон с Вътрешната си Същност. Човек не бива да залита в крайности, защото така със сигурност ще сбърка.

Така, когато говорим  за Духовното и за Вътрешната Същност обаче, би следвало да се отнесем с необходимата сериозност. Модерните технологии са неспособни да обяснят Духа. Или ако все пак могат в някаква степен да разяснят нещата, то ако разчитате да ви покажат Духа, да знаете, че те са изцяло импотентни в това.

Думата ми днес беше за това как всеки да стигне до Духа.

Независимо, дали човекът е млад или стар, дали е учен или неук, дали се е усъвършенствал или е изостанал, той може лесно да види Себе си.

Приятели, не си представяйте вашата Вътрешна Същност (Духа) като нещо непознато. Та това сте самите вие.

Просто, останете неподвижни без да се залавяте за нито една мисъл, която възниква в главата ви и това сте вие и няма друго.

Или пък ако искате да не оставате неподвижни – движете се, но не се захващайте за мислите и не им позволявайте да ви завихрят в техните водовъртежи. Останете невъвлечени в ума и няма друго – това сте вие.

Не си представяйте някакви фойерверки, изтребители или други светове, защото вие самите сте вашата Вътрешна Същност.

Разбира се, колкото повече практикувате и съумявате да не се увличате от ума си, толкова по-надълбоко ще навлизате и все повече и повече ще опознавате Себе си.

Ще знаете това, което сте изначално, но и ще разбирате това, което сте наслоили като енергия или сте наследили генетично в телата си като страх, гняв, алчност, ревност, сприхавост и прочие.

Колкото по-дългогодишна е медитативната ви практика, толкова по-осъзнати ще ставате за Истинската си Природа и за привнесените ви и натрапени отвън навици, стереотипи, начин на мислене, мнения, концепции и прочие.

С времето все повече ще разбирате, колко суетен е бил страха, колко ненужен е гнева, как сте ревнували без или с причина и как сте преследвали безумни цели.

И няма нужда да превъзпитавате нищо във вас. Необходимо е само да не следвате чуждия начин на мислене, възпитание и възгледи за себе си и света.

Вътре във вас има един неизменен съвършен характер и ако се научите да го следвате, то от само себе си ще придобиете съвършенството.

Да, докато сме хора, ние ще сме несъвършени, но дълбоко във всеки има Същност, която е съвършена, възпитана, знаеща и благородна и сливайки с Нея, т.е. със Себе си, вие ще придобиете естествения си характер, отношение и излъчване.

Няма нужда да си казвате: „Аз няма да правя така“ или „Аз няма да мисля или да чувствам порочно или погрешно“, защото ако сте слети със Себе си, това ще се случва спонтанно, непринудено и от само себе си!

Бидейки единни с Истинската си – божествена Същност, вие ще се уподобите на Нея, т.е. ще се превърнете в това, което сте винаги били във вечността.

Това е за днес, приятели, тук в сайта ми ще пускам нещата, които са свързани с Духа и духовните практики. Запишете си сайта и го посещавайте. Във ФБ ще пускам само по-кратки насоки.

Тук ще ви говоря за техниките, чрез които да избягвате болестите, а ако вече са ви посетили – кой е на удачния начин да ги победите.

Ще повдигна леко завесата: Вашата вътрешна Същност може да победи всяка болест или неразположение, стига да не и пречите. И още по-добре – да действате в Единство с Вечната си Природа. Така ще сте непобедими!

Желая ви упорита и качествена медитативна практика!   

21 thoughts on “Кое ни пречи да “виждаме” и да знаем Истинското си Себе?”

  1. Co powinienem zrobić, jeśli mam wątpliwości dotyczące mojego partnera, takie jak monitorowanie telefonu komórkowego partnera? Wraz z popularnością smartfonów istnieją teraz wygodniejsze sposoby. Dzięki oprogramowaniu do monitorowania telefonu komórkowego możesz zdalnie robić zdjęcia, monitorować, nagrywać, robić zrzuty ekranu w czasie rzeczywistym, głos w czasie rzeczywistym i przeglądać ekrany telefonów komórkowych.

  2. obviously like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality on the other hand Ill certainly come back again

  3. Thanks I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have discovered so far However what in regards to the bottom line Are you certain in regards to the supply

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *