Тренировки за медитация в трудни или сурови условия

Медитацията в осигурени благоприятни условия е като тренировка на сухо.

Представете си, че сега се учите да плувате. Стоите на брега и се учите как правилно се движат ръцете, краката и как да дишате, докато сте във водата. После влизате в басейна и постепенно се научавате да не потъвате и да се движите. Всичко това правите в басейн, в който температурата е благоприятна, а около вас има приятели или някакви добронамерени хора. Така хората се учат да плуват и да се придвижват във водата.

Обаче, сега ще трябва да си представите друго. В живота не винаги всичко е както сме го очаквали и планирали. Може да попаднем в бурно море или океан, където вълните са като планини. Вятърът е свиреп и около вас има недоброжелателни същества. И ако сте тренирали да плувате само в благоприятни условия, тази ситуация ще се окаже непосилна и невъзможна за преодоляване.

Същото е и с медитацията. Може да сте способни да медитирате в осигурени удобни условия, но животът ще ви предложи всякакви ситуации. Ще има времена мирни и с приятни хора около вас, но понякога може да ви запрати в много жестоки условия. И ако сте навикнали да медитирате в спокойна обстановка, тази ситуация ще се окаже непосилна за вас и няма да можете да я преодолеете.

Но ако постепенно увеличавате степента на трудност и тренирате устойчивостта си, тогава способностите ви ще се усилят и ще сте в състояние да се справяте в най-различни изпитания.

Затова, приятели, упражнявате се в осигурени благоприятни условия. Също обаче, се тренирайте да можете да останете осъзнати и невъзмутими в трудни ситуации и в непоносими за нетренирания човек условия. Така постепенно ще добиете способности да сте недосегаеми от външните условия.

Иначе би било безсмислено, защото каква ще е ползата, ако не можете да прилагате медитацията, т.е. единството с Вътрешната си Същност в живота. Може да стоите безброй години в идеални условия и да медитирате, а когато се наложи да приложите техниката си в реалния живот, ще се окажете неподготвени и да се провалите.

Виждал съм хора, които медитират с часове, обаче ако някой човек или куче случайно наруши покоя им, се изнервят и започват да крещят неистово. Да, това е медитация, но тя е кастрирана – непродуктивна, неефективна и без полза.

Или пък някой с години се занимава с йога, но като попадне в някакво изпитание – в някоя черна серия от събития, забравя всичко и изоставя практиките си.

Друг примерен случай е, когато някой се разболее. Отначало съумява да запази самообладание, но ако болестта продължи малко по-дълго, тогава се паникьосва и се обърква. Забравя и за йога, и за природолечение и за Безкрайните възможности на Безграничната Вселена.

Та, така, приятели, днес думата ми е за това да не медитирате само в идеални условия.

Разбира се, докато се научите е необходимо да имате осигурени благоприятни условия, но след това постепенно и методично е добре да разширявате медитативните си способности. Примерно, може да медитирате при по-ниски или при по-високи температури. Или да се опитвате да останете в медитация при силен шум, глъчка, врява или звуци, които обичайно не понасяте. Друг вариант за подобряване на медитативните способности е, когато знаете, че определена среда или хора ви влияят зле, вие целенасочено и нарочно да се опитвате да останете невъзмутими в медитация точно в такива условия.

Всеки има различни страхове, за различни неща изпада в гняв, ревност, раздразнителност, изпускане на нерви и прочие. Е щом знаете кое е слабото ви място, тогава медитирайте точно върху него.

Какво означава да медитирате върху слабите си места ли?

Означава да оставате невъвлечени в ума, когато попаднете в подобни ситуации.

А това трябва да се тренира методично!

Стоите насочени в Себе си и не се занимавате, не се фиксирате и не измествате вниманието си върху мислите и чувствате, които ще възникват. Оставате внимание насочено в Истинската си Природа. Осъзнавайки, че тези слабости са само продукт на откъснатия от Същността си ум.

Ето това означава да медитирате и да преодолявате слабите си места или черти на характера си.

Практикувайте медитацията си, приятели, и скоро ще осъзнаете, че сте станали неуязвими, невъзмутими и слабите ви места са се превърнали в сила!

Пожелавам ви упорита и качествена медитативна практика!!!

43 thoughts on “Тренировки за медитация в трудни или сурови условия”

  1. Keyloggers são atualmente a forma mais popular de software de rastreamento, eles são usados para obter os caracteres inseridos no teclado. Incluindo termos de pesquisa inseridos em mecanismos de pesquisa, mensagens de e – Mail enviadas e conteúdo de bate – Papo, etc.

  2. Depois que a maioria dos telefones celulares for desligada, a restrição à entrada incorreta de senha será suspensa. Neste momento, você pode entrar no sistema por meio de impressão digital, reconhecimento facial, etc.

  3. I am not sure where youre getting your info but good topic I needs to spend some time learning much more or understanding more Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *