“Гуру” папагалите

Мирозданието е основано на реалността и реализацията.

Представяте ли си да нямаше свят, който да видите в действителност, а да бяха само обяснения, доводи и описания.

Ето, в наши дни има толкова много теоретици „учители“ и папагали, които са в състояние да научат всяко свещено писание наизуст, но.. на практика са съвсем безсилни, беззащитни и болнави.

И какво, ако обясняват медитацията, а в действителност се вижда, че са по-немощни и от смъртници.

Попитайте ги: „защо пушите?“ и те ще ви донесат от девет дола вода, но няма да пожелаят да откажат цигарите.

Попитайте ги: „Защо се поддават на изкушения?“ и те ще ви обясняват надълго и нашироко, че това не е толкова важно.

Попитайте ги: „Защо се гневят или защо са себични“ и те ще ви намерят всякакви отговори, само и само да не настоявате да се променят.

Наскоро гледах едно видео с един известен „гуру“, който обясняваше, колко коварен бил ума и как е добре да не му се поддаваме, а същевременно се беше загърнал с шал, яка, шуба, макар наоколо да грееше слънце и да пееха пролетни птици.

Ами, за да надделееш над ума, означава да можеш да надделееш над него във всичките му състояния, а не само когато ти е комфортно, тихо и в хармонична обстановка.

Да владееш ума си, значи да можеш да го побеждаваш винаги навсякъде и сред всякакви предизвикателства. Ако можеш, това веднага би означавало, че имаш енергията и вътрешните сили да победиш въпреки некомфортната атмосфера или лошите условия, в които пребиваваш. А ако ли пък неможеш – скрий се и работи върху себе си. Не се опитвай да лъжеш и да извърташ действителността.

Хубаво е, когато гледаш някой „гуру“ как разпалено обяснява за просветление и реализация, но както е казал Христос: „По делата им ще ги познаете..“

И когато отидем на пазар, всички ние избираме внимателно стоката, която предстои да закупим, нали така?

А когато някой прехвален гуру застане и започне да обяснява „уроци“, които той никога не е реализирал на практика, хората са готови да му повярват и да приемат на прима виста. Защо?

Не е ли редно първо да го изпробвате и да го видите какво може, до каква степен това, което говори е негово, кое знание е присвоил и кое е назубрил от някъде?

Та така, приятели, многото думи тук са излишни.

Ако има можещ човек, той би следвало да може да покаже на дела как стават нещата. На думи всеки може. Всеки политик може да извърта до безкрайност реалността, само за да ви заблуди и да му мине номерът. Често им се получава и това им дава енергия да лъжат още повече.

Щом срещнете някой във вид на гуру, ами изследвайте го.

Вижте го до каква степен това, което говори, той прилага в живота и ежедневието си. Внимателно го изпитайте и ако прецените, че това, на което ви учи в действителност го може на практика, го приемете. Иначе – никога.

Ако ли пък видите, че самият той няма воля да направи нещата, които така пламенно прокламира, тогава чао, и то веднага – на секундата. Защо да си губите времето, усилията и нервните клетки за да запомняте глупостите му…

Оттук нататък няма много смисъл от говорене, идва времето на реализацията – практиката и моженето.

Да дрънка всеки може всеки измамник, но накарайте го да свърши нещо в действителност и ще започне да увърта и да се оглежда как по-скоро да отклони вниманието ви.

И, приятели, колкото по-дълго във времето практикувате медитацията в единство със Себе си, толкова по-лесно ще разпознавате измамниците и мнимите и фалшиви гуру.

Когато сме в единство със Себе си, тогава интуицията ви ще ви обърне внимание как да знаете кой е лъжец, крадец, подлец и как изобщо да не влизате в нежелан досег с тях.

Не случайно в източните практики се казва, че невниманието е една от най-големите грешки, които практикуващите допускат.

Просто не заспивайте и не притъпявайте вниманието си относно тези неща!

Практикувайте медитацията си, приятели, за да знаете, а и да можете на практика нещата, които усещате вътре в Себе си.
Който следва Себе си (Духа си), той не може да бъде нито излъган, подведен или измамен да следва фалшиви каузи и учения на ужким.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и никога да не притъпявате вниманието си относно единството със Себе си.

Следвате ли Себе си (Духа си) вие следвате Абсолюта. А следвате ли Абсолюта, вие сте непобедими и недосегаеми за набезите на фалша и демоничните му проявления!

Успех!

1 thought on ““Гуру” папагалите”

  1. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative
    and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail
    on the head. The problem is something too few men and women are speaking intelligently about.

    I am very happy I found this in my hunt for something regarding this.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *