Медитацията, която работи винаги при всички обстоятелства, кризи и предизвикателства на живота.

Когато се говори за медитация, хората често си представят някой полузаспал човек, чийто ум се рее в небесата. Разбира се, има такава медитация, при която медитиращият е напълно отпуснат и отдаден отдаден на Вътрешната си Същност. Този вид медитация е много добър, защото човек без усилия може дълго време да стои в Покоя, в Пустотата. Тя е препоръчителна за моментите, в които хората могат да си го позволят, т.е. при осигурени спокойни условия и среда. Прекрасна е тази техника и е много полезна.

Има обаче и други видове медитация, които са предназначени за по-трудни моменти.

Примерно, ако човек е изложен на атаки отвън, било то физически, психически или енергийни. Тогава, ако човек е напълно отпуснат и реещ се в небесата, е много възможно да не може да отреагира навреме и да даде адекватен отговор на случващото се. Нека да разгледаме ситуацията , в която някой ви атакува физически. В този случай, за да имате бърза реакция трябва да бъдете нащрек. Иначе е много вероятно да проспите атаката, тялото ви да не е подготвено и да понесете поражения. Ако станете обект на нападаение и вие нехаете, атаката е вероятно да успее. Или ако сте изложени на голям студ, и ако не вземете предвид това и ако не включите правилното за такава ситуация дишане, просто студът ще проникне във вас и ще ви разболее, а може и по-лошо да се получи. Също, ако приемете неволно някакъв вид отрова и вие не внимавате в това, знаете, че ще е пагубно за вас. По подобен начин ще се развият събитията, ако се обект на енергийна атака.

Затова всеки вид медитация си има предназначение. Има една основна медитация, която води до единство с Истинската ви Природа. Веднъж като принадлежите на Себе си, техниките чрез които То ще ви води могат да бъдат най-различни и ще са според необходимостите на дадения случай.

Нека сега да си представим, че някой ни атакува вербално. Отправя някакви думи срещу нас, които думи обаче дълбоко засягат ума и подсъзнанието ни.

Какво ще се получи? Ще се получи така, че дори да знаем, че всичко това не е вярно и е нарочно отправено към нас, за да ни разстрои, то пак ще ни се отрази на психиката. Всъщност, енергийното влияние е още по-силно от вербалното.

В случаите, когато сме атакувани комбинирано енергийно и вербално, ние дори да знаем и да сме подготвени логически за определената тема и че мислите, които идвват в ума ни са илюзорни и несъстоятелни, то ние пак няма да можем да се отърсим от казаното. Въобще, логическите съвети в тези случаи не работят и човек страда от атаката, дори да има разумно основание и да си мисли, че не би трябвало да страда. Това е подобно на един влюбен човек, на който и да му казваш, че изборът на любим не е най-разумния и дори той да го разбира с ума си, пак няма да може да се противопостави на чувствата си. Това е така, защото той приемайки енергията на обекта на любовта си, той приема енергията и тя циркулира в него. Много е трудно за един неопитен в медитацията човек да се освободи от енергиите, които му въздействат и го манипулират отвътре.

Медитацията, която може да ви освободи от замърсяванията на времето, от вмешателствата на обработеното ви подсъзнание или от неканените енергии във вас е медитация с повишена концентрация на вниманието. Ако при обикновената медитация, се седи с отпуснати тяло и нервна система, то при медитацията в критични ситуации е необходимо да се изостри вниманието, за да не бъдете отвлечени от ума си и от атаките на външните енергийни намеси. Вниманието ви следва да бъде повишено, за да не се изгубите в бурята от емоции и чувства. Ако сте леко концентрирани и невнимателни, няма да се усетите как ще тръгнете след някоя подвеждаща мисъл, която има вероятност да ви хвърли и в непредвидени и нежелани действия. След това дори и да съжалявате и да се каете за действията си, няма да сте в състояние да промените нищо.

Затова, принципът на медитацията е един и същ, но всички източни учители вещи в медитацията препоръчват будност. Или както се казва в една древна клетва:

“Аз нямам дом;

Направих Будността мой дом.

Аз нямам врагове;

Направих небрежността мой враг.”

И така практиката на медитацията в критични ситуации е следната:

Когато се наблюдавате и видите, че навлизате в някакъв спор, противоречие, конфликт или някакво друго предизвикателство на психиката ви, тогава повишете концентрацията на вниманието си. Увеличеното внимание и будност следва да бъдат до тогава, докато трае евентуалното предизвикателство. След като отмине опасността от въвличане в нехармонични мисли и състояния, можете да намалите концентрацията на вниманието си. Не забравяйте това правило, защото иначе човек дори да е свикнал да медитира и да пребивава в Покоя, лесно може да се изгуби в емоциите, предизвикани от подобна конфликтна ситуация.

Още повече, че като тренирате медитацията си, вие можете нарочно да си поставяте трудности, за да възпитавате волята си и да усилвате концентрацията на вниманието си и то да става все по-силно, устойчиво и издръжливо. Това се тренира. Ако само стоите отпуснати, вие наистина ще чистите ума си, което би било много добро. Но ако искате да възпитавате устойчивостта, невъзмутимостта и издръжливостта на психиката си, би следвало да тренирате тези си умения.

Примерно, постепенно можете да се тренирате да медитирате на силен шум. Или сред някакви други смущения на сетивата си – когато сте гладни, ядосани, уплашени. Създавате си подобна среда и условия и медитирате сред тях. Тук трябва да споменем и това, че всичко това би било добре да става в контролирана среда, т.е. ако нещо не издръжите на изпитанието, което сами сте си поставили, би било добре да можете да го прекратите начаса. Или ако искате да се упражнявате качествено в медитация, би следвало да знаете кои неща са проблемни за вашата психика и да медитирате провокирайки ги. Така постепенно ще се научите да бъдете издръжливи и с невъзмутима психика.

Ако ви е страх от нещо, ами медитирайте в обстановка, която предизвиква този страх!

Ако се гневите на хора или разни ситуации, създайте подобни ситуации и медитирайте в тях!

Ако нещо провокира във вас панически атаки и тревожност, свикнете да медитирате насред подбни условия или хора, които предизвикват тези проблемни състояния.

Въобще, нека всеки да прецени спецификата на уязвената си от живота психика и според нея да създава условия, които да провокират проблемите.

Започва се от обикновена релаксирана медитация и след като тя бъде тренирана достатъчно, чак тогава се подхожда към медитация в по-тежки или по-критични условия.

Ако по този начин се упражнявате и според усилията ви в тази посока, вие ще достигнете състояния, в които сте неуязвими, независимо какви вътрешни терзания или какви проблеми с психиката сте имали. В тренировката на медитацията в критични ситуации се корени избавянето и побеждаването на ранената ви психика.

Има една много известна Дзен поговорка, която казва:

“Адът не е наказание, той е тренировки.”

Щом свикнете да тренирате в провокативни ситуации и условия, после каквито и предизвикателства да има живота към вас, ще ги приемате като един тренинг, който така или иначе трябва да отработите. Каквито и случки и препятствия да ви се изпречат, вие няма да ги приемате като бреме или трудности, а като предизвикателство, което лесно можете да преодолеете.

Още ще говорим и ще разширяваме тази тема, защото тя основополагаща за превъзмогването на желанията – пристрастията и отвращенията.

Сега ви пожелавам смела и упорита практика!

Успех!

7 thoughts on “Медитацията, която работи винаги при всички обстоятелства, кризи и предизвикателства на живота.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *