Фокусирането на всички дейности към завръщането в Себето, е най-прекия път към реализацията.

Живеейки човек се учи. Важен урок е всичко да е на фокус. Ако човек е решил да се занимава с медитация, с дихателни и енергийни техники, би било добре да подреди ежедневието си така, че да не противопоставя едно действие с друго. Правилно би било ако всичко води към заниманията, усъвършенстването и сливането ни с Духа. 

И начинът на хранене е важен, и режимът, и кога си лягаме, и с какви хора прекарваме времето си. 

Не можеш да си стриктен – да практикуваш сутрешната си медитация, ако си си легнал късно. Не е за предпочитане да станеш от сън, примерно, в 6 часа и да започнеш медитацията си, ако преди това си си легнал в 3 часа. Също не е подходящо вечерята да е тежка, защото сънят ви няма да е спокоен и качествен и ще се събудите изморени. Това ще се дължи само на лошото храносмилане. Всички тези неща за важни и ако искаме медитацията и практиката ни да е на ниво, следва всичко в режима ни да работи в синхрон. 

Някои хора обичат да пият много кафе. Това само по себе си не е някакъв порок, но ако пиеш кафе след обяд или вечер, после сънят ще те споходи чак след полунощ. Ето защо всички неща са важни и нищо не е за подценяване. Щом сме решили да отделяме повече време за занимания със себе си, ще се наложи да преосмислим цялото си ежедневие и живота си.

Да си изгради човек правилен режим, означава да построи правилно конструкцията на своите занимания. Не е подходящо да не сеспи през вечерта, или ако сънят не идва, би било по-правилно да се заеме с медитация, отколкото да си губи времето с празни разговори или да се отклонява в разни безцелни дейности.

По принцип вечерите са дадени за сън и ако обърнем и променим режима си, това няма да правилно от здравословна гледна точка.

Няма да е подходящо и ако вместо да общуваме с подходящите хора и такива, които имат мислене и интереси близо на нашите, ние да си губим и времето и нервите с познати, които не са на нашите вълни и разбирания.

Решили сме да водим здравословен живот, ами тогава е правилно всяка наша постъпка или идея да е в синхрон с това наше решение.

Средата, в която живеем е много важна. 

Хайде, на работното си място или където сме принудени да стоим – добре, там не може да избираме. Където не може – не може, но там където е възможно, е разумно средата да е в унисон с нашите разбирания и занимания. 

Ако попаднете на критици или там някакви хейтъри, няма никакъв смисъл да им обяснявате защо и с каква цел са вашите занимания. Оставяйте ги без никакъв коментар и разяснения, какви са вашите съображения, какви сте вие или за смисъла на медитацията. Нека да са свободни да си мислят, каквото си желаят. 

Чак когато някой дойде и потърси помощ или информация, но не с цел да се заяжда или с присмех, тогава е естествено да му окажете помощ. Иначе, въобще не се хабете да обяснявате на някой, който няма намерение да ви разбере. Когато му дойде времето, той сам ще дойде и ще ви помоли за помощ, но първите неща, които той трябва да носи със себе си са уважение и искреност към вас самите и към медитативните практики!

Съобразете целия си живот и го насочете във фокус, така че всичко да води към вашата медитативна практика, към дихателните и енергийните техники, и към двигателните упражнения. 

Веднъж като си изградите такъв подходящ режим, после ще е много по-лесно да го поддържате. Не бива да се правят големи компромиси – днес един искал едно, утре друг друго, няма как да се угоди на всички! Преди всичко и всички са медитативните занимания и поддържането на физическото здраве.

И при мен в началото преди много години се намираха хора, които са настоявали да става на тяхното: „Ама само сега ще си нарушиш режима, какво ще ти стане?“ или „Ама недей така, ще ме обидиш” или “Какво хората ще кажат сега?“ и тем подобни.

Отговора ми е: „Ами като искаш, обиждай се, това си е твоя работа.“ и без излишни обяснения, угризения, че не са удовлетворени от отговорите. Не се хабете излишно.

На фокус следва да бъде мисленето ви. Да не би в ежедневието да се прокрадват мисли и вие да им се връзвате и да започнете да ги обслужвате. Ежедневието ви е добре да прилича на времето, в което прекарвате медитацията си. Малка ще е ползата от медитацията, ако се оставите да бъдете въвлечени в някакво мислене, което да ви връща в неприятните спомени, да генерира лошо самочувствие, омраза, ненавист, гняв, страх и прочие. 

Емоциите също не бива да бъдат оставяни без наблюдение, защото те също са мисли и имайки силен заряд могат лесно да ви въведат в някакви разсъждения, които да водят към срив в психиката. 

Всичко и хранене, режим, отношения с хората и средата, мисленето, ежедневието – работата и почивката, хоби, физически занимания и спорт да бъдат съсредоточени и да спомагат за завръщането в Себе си, а не да са в разнобой. Само така човек може да ускори превръщането в Себе си – Истинската си Същност. Не бива да сме припрени и нетърпеливи към резултатите. По-скоро фокусираната работа и медитацията ще допринесат, за да не си губи човек времето и усилията.

Нека сега да ви напомня техниката на медитацията:

Наблюдавате ума си, но без да се захващате за мислите, които ще се появяват. Не се опитвате да ги изгоните или да ги поправите. Просто стоите и гледате ума си, без да му позволявате да ви въвлича в мислите. А ако се усетите, че сте се въвлекли, започвате наблюдението си отново и отново. Така постепенно умът ви ще утихне и ще се успокои от само себе си. Ще навлезе в пустото, безмълвно, добронамерено и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. 

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

Успех!

8 thoughts on “Фокусирането на всички дейности към завръщането в Себето, е най-прекия път към реализацията.”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *