Периоди на очистване

Случва се практикуващите медитация да преминават през различни етапи. В практиката нещата не са съвсем както пише в книгите. Медитиращите често навлизат в периоди на очистване и би следвало да знаят как да ги преодоляват и как да излязат от тях несмутими. Едно е нашата Вътрешна Същност, а съвсем друго нещо е тялото и ума.

В процеса на очистване на тялото и ума, практикуващите може да се сблъскат със състояния, за които не са съвсем подготвени. Умът е подобен на тялото, в смисъл когато пристъпим към очистването, е възможно временно да ни обземат някакви неразположения, да провокираме проблемните състояния, които сме имали и преди да се занимаваме с медитация. Ако човек е неопитен, може лесно да се обезсърчи и да зареже заниманията си, което би било най-голямата грешка.

Ще се опитам да го обясня по-разбираемо: Примерно, ако искаме да евакуираме и да се очистим от токсините в тялото, ние преминаваме към различни диети. Когато организмът не приема храна отвън, той се насочва към запасите вътре в тялото. Заедно с полезните запаси от вещества и енергия, там има складирани и различни токсини. 

Щом лишим организма си от храна отвън, той хранейки се от запасите, временно се интоксикира, заради натрупаните отрови в тялото. Когато токсините са в клетките, те могат да стоят с години, но в процеса на очистването, те навлизат в кръвта и така временно отравят тялото и причиняват различни неразположения. Това, разбира се е временно и само докато те бъдат обработени и изведени вън от тялото. 

Ето затова, когато хората постят или са на някаква очистваща диета, те стават нервни, раздразнителни, избухливи и много често са трудни за общуване. Знаейки това, когато си избираме и започваме някаква диета, е добре да си осигурим, определени по-специални условия, в които да нямаме много провокации от хората или от външната среда. От една страна напрежението и неразположението вътре в тялото се е увеличило заради отприщването на токсините и навлизането им циркулация, а от друга, ако има външни дразнители, сещате се, че ситуацията ще е трудна за овладяване.

Същата ситуация имаме и при медитацията. Когато очистваме ума, ние очистваме и енергията в тялото. Всичко това и цялата енергия не може да се очисти на секундата. Необходимо е дълго време да внимаваме и да очистваме ума си чрез медитация. Енергията на ума е подобна на веществата в тялото, само че е много фина и незабележима. 

Когато пристъпите към медитация ще е добре да сте подготвени, защото в процеса на очистването на ума е възможно да навлезете и в някакви по-тъмни периоди. Те, разбира се, че ще са временни, докато преминете дадената криза с очистването. Ще се редуват добри периоди, но е възможно да навлизате и в по-трудни състояния. В смисъл, когато очистването е започнало, е вероятно да ви провокират по-мрачни мисли, или да ви обземат мисли на потиснатост, на безизходица, страх, паника и други подобни негативни състояние. 

Няма да се плашите, няма да се отчайвате, да се обезсърчавате и да спирате медитативната си практика. Просто ще знаете, че това в следствие на процеса на очистване на ума и енергиите в тялото! Ще запомните, че е нормално да навлизате в такива критични състояния, но това не е защото техниката ви не работи, а точно обратното. Правилната медитативна техника ви води към очистване и кризите, през които ще преминавате, са съвсем закономерни и очаквани. През тях ще преминете като сте упорити, спокойни и последователни в практиката си. Даже е добре да се радвате, когато навлезете в тези състояние, защото това означава, че ще изхвърлите поредната порция енергийни отрови, които до преди това са се ширили и разпореждали в ума ви. Едно е човек да е болен и да е владян от зависимости, лоши навици, пороци, а съвсем друго е да практикувате медитацията си и да се очиствате. 

Ако посрещате тези кризи невъзмутимо, те във времето ще бъдат все по-кратки и все по-лесни да ги преминете. Налага се да се заредите с търпение и да практикувате. Не може десетилетия наред (че и много повече от предишни съществувания) да сте приемали отрови, да сте формирали лоши навици, да сте се поддавали на зависимости, изкушения и прочие, а сега да имате очакването, че ще се очистите за ден два, няма как да стане толкова бързо. Дайте си години напред, за да можете да практикувате, за да е очистването ви качествено и завинаги. Тези неща не стават с припряност и бързане, нужно е да направите приоритет очистването си на ума, защото то води към единение и сливане с Истинската ви Природа.

Накратко казано: Пригответе се да имате трудни очистващи периоди, които вие трябва да преминете с готовност, с посвещение, и даже с охота. Така ще можете да принадлежите на Себе си и да изпълнявате точно призванието си! 

Медитацията ще ви доведе до Истинската ви Природа, само не бързайте и не бройте дните, в които практикувате. Направете медитативната си практика начин на живот!

Медитирайки, вие само наблюдавате ума си, но без да се захващате с мислите които ще се появяват. Ще ги гледате и няма да участвате в тях. Не се опитвайте да променяте мислите, не ги моделирайте, не ги гонете и не ги канете. Просто ги наблюдавайте дотогава, докато те изчезнат от само себе си. Тогава ще навлезете в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската си Природа, ще последвате Себе си навсякъде и винаги.

Този, който следва Себе си, върви в Пътя на Вездесъщата Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

6 thoughts on “Периоди на очистване”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *