Неписаните Закони

За да е сполучлива медитацията ви е добре да спазвате неписаните закони на Майката Природа. Някой веднга ще попита: “Ами като са неписани как можем да ги научим? Не можем да ги прочетем, не можем да ги видим по телевизията и как да сме сигурни, че въобще има такива закони?”

Просто е, всеки дълбоко вътре в себе си има усет, знания и място, към което се обръща, когато е в неволя или му се е случило е някакво неприятно събитие. Тогава неминуемо се питаме сами: “Защо, защо така се получи? Къде сгреших, къде сбърках аз? Какво не биваше да правя, и какво не бива да правя занапред, за да не ми се случват повече такива неща?”

Ето натам, накъдето отправяте тези въпроси, там са написани и неписаните закони. Ако мога да ги формулирам и да ги облека в думи, то те биха гласели така:

“Не прави на другите това, което не би искал да правят на теб!”,

“Отнасяй се към всички и всичко като към себе си!”,

“Обичай и почитай Природата и се отнасяй към Нея като към свой дом!”,

“Не роптай, не хули и не критикувай по никакъв начин съдбата си, защото тя е точно отражение на това, което ти си натворил в миналото (може да не си го спомняш, но то е отпечатано дълбоко в твоето подсъзнание и в Същността ти и всичко, което ти се случва е абсолютно точен отговор на твоите действия!)”

“Бъди благодарен на Безграничната Вселена за абсолютно всичко, което ти се е случило, което ти се случва и за това, което ще ти се случи в бъдеще – и за добрите събития и за лошите, за всичко!”

“С готовност следвай Вътрешната си Природа дори и да не си съвсем наясно и да не си съгласен с Нея – Тя единствено знае, кое е правилно и кое е неправилно за теб!“ – умът ти може да построява логически “правилно”действията ти, но няма как ограниченото да обхване Безграничното, затова слушай Вътрешната си природа и води ума си по Нея!”

“Съблюдавай природосъобразен начин на живот, бъди естествен и според призванието, заради което си дошъл на земята!”

“Изостави омразата, завистта, отмъщението, злобата, гнева, прекомерните страсти, злорадството, злословията!” – те отнемат от енергията ти и те зареждат с негативизъм и зла енергия, които поразява тялото, ума, органите и енергията и всичко това те отдалечава от Истинската ти Същност.”

“Не вреди на никой и на нищо и коригирай правилно мисленето си, за да нямаш такива подтици!”

“Създавай си подходящи условия, които да ти помагат и да способстват, за по-добро и пълно сливане с Истинската ти Природа – задължително време за упражнения, медитация, физически занимания, за да поддържаш тялото си здраво и да имаш дълъг живот.”

Написах само 10, но има и още неписани закони. Всеки от нас ги знае добре, достатъчно е само да се концентрира в Себе си и те се появят като знание.

Сега усещам как някои се възпротивяват и направо се възпламеняват от негодувание. В тях напира възмущение и бунт, но… не бързайте! Преди да избухнете и да влючите картечницата от думи, които ще са горе-долу такива: “Не ни говори глупости! Ние знаем, че в Дзен няма закони, правила и принципи и можем да правим каквото си искаме, да мислим каквото ни е добре и да чувстваме както желаем… Дзен е сеобода, а не закони и правила. Дзен е сбъдване на всички желания… Не ни казвай какво да правим!”

Правилно, в Дзен няма човешки закони, правила, принципи и следване на каквито и да било стереотипи, концепции и прочие, но в Дзен има знание и сливане с Истинската си Природа. Тези правила, принципи и закони са написани точно там – гравирани са в Себето и който има намерение да последва Истинската си Същност, неизбежно ще стигне до тях. Дзен не е хаос, не е невежество, не е следване на страстите си, не е своеволие и не е незачитане на никой ни нищо. 

Дзен е да си слят с единното Цяло и това е възможно само и единствено чрез единството със Себе си!

Искаш ли да следваш Себе си, неминуемо ще се наложи да вървиш по тези неписани закони на Истинската си Същност. Може това на някой да му се струва като не-свобода или ограничаване, но това е само от позицията на човешките разбирания, на ограничения маймунски ум и егото. 

Същността на нещата е ясна – единство и следване на Вечната си Природа. Тя дава тези неписани закони и Тя изисква неотклонно да ги следваш. Няма друг вариант.

Всъщност има, но той води към кармична обремененост, към страдания, скитане и престой в ада на самсара за мноого дълги периоди от време. Затова са страданията, за да ти се изясни, че не бива да следваш примитивния си, елементарен маймунски ум. Небесният Път е да следваш Себе си – Вътрешната, Истинската, Вечната си Природа!

За да може човек да познае Истинската си Природа, е добре да очисти ума си чрез медитация, да се слее със Себе си и никога за нищо на света да не се разделя от Себе си!

Когато медитираме, ние само наблюдаваме ума си, но без да му се противим, без да се опитваме да го спрем да не мисли, без да поправяме или моделираме мислите. Само наблюдаваме мислите с вниманието си, като сме нащрек да не се въвличаме в тях – ако усетим, че сме се въвлекли, излизаме и пак започваме с наблюдението. 

Мислите могат да са добри или лоши, могат да са конструктивни или деструктивни, могат да са свети или светотатствени, могат да са почтени или непочтени, могат да са приятни или страшни, опасни.., няма никакво значение какви са мислите! Това, което ние следва да правим, е да ги наблюдаваме, но без да се захващаме с тях – не ги развиваме, не им отдаваме значение…

Знаем, че това са само мисли, т.е. те са продукт на човешкия ни – маймунски ум. Щом сте се заредили с търпение и сте дисциплинирани и последователни в медитативната си практика, умът в крайна сметка ще се успокои, ще навлезе в естественото, пусто и безмълвно състояние, ще стане умиротворен и добронамерен към всичко живо и неживо. Това е състоянието на Истинската Природа. Така ще Я опознаете и ще Я последвате винаги, навсякъде и във всичко. Този, който следва Вътрешната си Природа, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да сте в състояние да постигате определените си цели!

9 thoughts on “Неписаните Закони”

  1. Здравей, Нед! С тази си публикация даваш основите и същността на Пътя. Кратичко, но достатъчно, за да усети човек уклона. Пътят на всеки човек е различен поради карма, създавана в годините. И с ненатрапчив тон в изказа си успяваш да ни поднесеш есенцията. Изборът е наш какво, как и защо да постъпим по описаната философия. Избрах и ти благодаря, Нед!

  2. Мисля си, какъв късмет имам, за да попадна на твоята страница във ФБ, да чета, да мисля, да споделям сходно виждане, и да чета и в прекрасния сайт. Да слушам сутришните беседи, да разглеждам снимките. И всичко да ми носи познание, умиротворение, мъдрост, и някакъв, макар и скромен все още опит в медитацията. Няма друг такъв дзен мастер, няма друг такъв учител. Благодаря ти, Учителю!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *