Отдалечаване от Себе си

Погълнати от забързаното ежедневие, хората изключват и забравят най-важните неща. Обзети от идеите на бизнеса, или притеснени да изпълняват задълженията си, те пропускат да осъзнаят смисъла на живота. 

На първо място винаги би трябвало да бъде единството със Себе си – абсолютно винаги. За да може човек да е единен със Себе си е направо наложително да се намира в добро здраве. Ако тялото ви не е здраво и ако се налага постоянно да ходите по болници, това вече не е здраве и така няма да сте в състояние да сте Себе си. 

За да сте в добро здраве е необходимо да знаете какво приемате в организма си – каква храна, какви течности, какъв въздух и каква енергия въобще! Разбира се, няма храни, които да са забранени, но само ако имате знанията и уменията да преценявате кое и доколко да консумирате. Храната може да ви оздрави и да възстанови силите ви по-добре от лекарство, но може и да ви разболее, да бъде вид отрова и причини за влошаване на здравето ви. Дори и така необходимата енергия – чи, ки, прана, от която се нуждаят всички хора, ако е в повече, също може да разстрои и обремени функциите и организма.

Важно е човек да има мярка за всяко нещо, но още по-важно е да може да се вслушва във Вътрешната си Същност. В действителност обаче често се случва да се забрави главния приоритет и човек да се увлече в някакви глупости или незначителни неща.

Ако в началото човек e в единство със Себе си и има добра преценка за нещата, кариерата ще е във възход. И печеленето на пари ще е лесно, и контактите с подходящите хора ще са сполучливи, и синхронът с външните събития ще е в правилен ритъм. С времето обаче хората забравят откъде са тръгнали и се вторачват в посредствени, несъществени и ненужни неща. 

След като някой сполучи в кариерата си и в правенето на пари, вместо да се насочи в някакви наистина обществено полезни и благородни дейности, с които да помага на другите – примерно да се създават условия за образоване, за възпитание, за любов към Майката Природа и умения за приобщаване и единство с Изначалната Същност, той се самозабравя, оглупява и превръща всичко в самоцел. Прави още, и още, и още пари, и ги влага в глупости, които са абсолютно безполезни и ненужни, докато стане така, че накрая да изгуби всичко! Да, това е така, защото човешкият живот е временен, рехав и съвсем кратък. 

Колко пари ще направиш, колко? Много милиони, милиарди, и за какво е всичко това ?! Нищо! Колкото повече пари правиш безцелно, толкова повече ще се отдалечаваш от Истинската си Природа и толкова по-скоро ще дойдат върху теб тоягите на господин/или госпожа Карма. Такива примери има безброй. 

Разбира се, да си богат не е порок, но само ако можеш да насочваш богатството и парите си към облагодетелстването, към помощта и в услуга на всички хора. Тогава и Вселената ще е с теб, и Майката Природа ще те подкрепя, и вътрешно ще си спокоен и щастлив. Който е в синхрон с Вътрешната си Природа винаги е щастлив. 

Сега следва задаването на въпрос: “Ами ако моята Истинска, Вътрешна Природа е такава, че да правя пари и да не иска да е склонна към благотворителност?”

Това няма как да бъде истина, защото Вътрешната ви Природа е неразделно свързана с Вътрешната Природа на всеки човек, същество и с Безкрайната Вселена. И няма как да бъде егоистична, себична и нехайна към останалите хора. Да, всеки си има своя индивидуалност и вътрешен Път, по който да реши как точно да помага и да е полезен на останалите. Всеки по различен начин е склонен да подпомага другите, но без значение как, той ще направи необходимото. Един с лекарства, друг с образование, трети с изкуство, четвърти с пример и така нататък – колкото хора, толкова начини.

Сега, знам, че много хора хвърлят по някой поглед на постовете в група Дзен, макар и да не се отбелязват по никакъв начин. На тях искам да им кажа: Научете се да медитирате, за да знаете как точно да проявявате вашата Истинска Природа и как точно да бъдете от полза за другите хора. Парите са временно при вас и няма начин да ги запазите завинаги. Може да ви се струва, че сте недосегаеми, но това изобщо не е така. Ако се научите да медитирате и практикувате редовно, ще сте полезни за себе си. Ще можете да узнаете, накъде ви води Вътрешната ви Същност и какви ще са полезните ви ходове занапред. Така, когато дойде последният ви ден, ще сте щастливи, че сте в единство Извечната Пустота и ще сте продължите да благоденствате и след това.

Важно е с какво се храним, важно е какви течности приемаме, важно е и с каква енергия се зареждаме, но най-важно е да сме единни със Себе си! И действията, които извършваме, да са в единен Ритъм с Вътрешната ни Природа. 

Отдалечаваме ли се от Себе си, неминуемо ще влезем в страданията и неизбежно ще се наложи да се върнем в Същността си. Колкото повече човек се отдалечава от Себе си, толкова по-дълго време ще му отнеме, за да се завърне в Истинския си Дом – Себето!

Ще напиша отново техниката за медитация, защото тя е основополагаща и наистина необходима, за да може човек да намери Себе си:

Наблюдаваме ума си, но без да се захващаме с мислите, които ще се появяват! Не се опитваме да премахнем мислите или да ги спрем! Не пробваме да променяме мислите или да ги правим положителни! Не развиваме мислите и не им отдаваме значение. Просто ги наблюдаваме, но без да им позволяваме да ни въвлекат в тях! Когато не се поддаваме на мислите и сме достатъчно търпеливи, те постепенно ще намалеят и ще утихнат. Именно това тихо, естествено, пусто и умиротворено състояние ще ви даде възможността да познаете, да се слеете и да отразявате Истинската ви Природа. Ще я отразявате в ума си, в емоциите, в действията си и във всичко, което правите в ежедневието си! 

Този, който следва Себе си, той следва ходовете на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

5 thoughts on “Отдалечаване от Себе си”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *