Получаване на Информация отвътре и отвън

Препредавайки информацията чрез книгите или от уста на уста, може да останем с впечатлението, че да намериш Себе си е непостижимо трудно или пък е някакво голямо изключение.

Нищо не е по-далеч от истината от една такава представа. Няма какво да търсим и няма какво да си представяме, просто защото ние винаги сме си ние.

Ако обаче пожелаем да се задълбочим в собствената си Истинска Природа и да Я последваме изцяло, ние следва да изоставим всички мисли, чувства и човешките си разбирания. 

Някои си представят, че душата са техните чувства. Както знаете чувствата, емоциите – еуфоричните или депресивните състояния, могат да бъдат предизвиквани и от различни материални субстанции – химически вещества, лекарства, опиати – те не са нито душата, нито непременно са нейно продължение. Едно е Същността ни, а съвсем друго нещо е умът с неговите мисли, емоции, чувства, спомени и всички останали производни функции. 

Същността ни сме самите ние – животът в нас, осъзнаването ни, индивидуалността ни. Няма смисъл да ходим някъде другаде и да търсим Себе си, защото ако търсим нещо друго освен самите нас си, никога няма да го намерим.

Много хора се страхуват да останат сами или по-точно “бездната” на мълчанието – на пустотата, ги плаши и депресира. Това е така, защото са се оставили дълго време да бъдат манипулирани от ума си и сега имат чувството, че ако останат сами със себе си, това ще ги уплаши, потиска, и самотата ще ги застраши по някакъв начин. 

Погрешно е едно такова схващане, че за да ти е комфортно, ти трябва постоянно да говориш нещо, да слушаш музика, да гледаш непрекъснато филми, да се “обогатяваш с клюки”, да се занимаваш с разни дейности или около теб да има някой, в който да намираш опора. Това не е естественото човешко състояние, то е придобито, заучено и формирано от различни генетично наследени матрици или заучени стереотипи, навици. Естественото ни състояние е пусто, спокойно, умиротворено и добронамерено към всички и всичко.

И така, да знаете, че когато си търсите някакво занимание, за да уплътните времето си, това не е вашето естествено състояние. Или когато непременно искате да избягате и да се скриете в някакви сетивни удоволствия, това пак не е вашето естествено състояние.

Истинското състояние, което е продължение на Същинската ви Природа, не се нуждае нито от забавления, нито от удоволствия, нито има нужда от признанието и подчинението на другите около вас.

Вие, бидейки Себе си, сте си самодостатъчни – спокойни, блажени и в комфортно състояние и добра кондиция – ей така, без нищо допълнително!

Точно на това учи медитацията – да пуснеш всички мисли, без да се захващаш за нито една от тях. Така постепенно човек се научава да е Себе си. 

То всъщност няма нужда от “научаване”, а от разрушаване на стереотипите да си запълваш времето с ненужни неща. Понякога човек може да обогати ума си с някакъв стойностен филм, музика, четене на книги или получаване на информация. 

Нямам предвид, че не бива да се гледат филми или да се четат книги. Казвам само, че естественото състояние на всеки не е отегчение, досада, скука или потиснатост. Естественото ни, вечното ни, истинското ни състояние е пусто и в тази пустота се съдържа спокойствието, мира и блаженството и тези качества, които са присъщи на Истинската ни Природа.

Нека никой да не си представя, че да си Себе си, е подобно да летиш със свръхзвуков самолет, космически кораб, да посещаваш други светове или е нещо изключително. Няма нищо по-просто от това да останеш насаме със себе си – да си в покоя, в мира на Себето си.

Вече ако искате да потънете дълбоко в Същността си, трябва да се научите да стоите в Пустотата на Същността си, без Тя ви плаши, потиска и без да се чувствате странно в Нея. От тази Пустота на Себето, която е вашето най-естествено състояние, ще произлезе информацията за всичко, което имате нужда или искате да знаете. 

Това е един различен от познатите човешки начини за получаване на информация. Когато четете книга, списание, вестник, вие получавате информацията от написаното там. Но когато извличате информация от Себе си, тя ще изплува от Пустотата на Себето. Ще се появи от там, но само ако не бързате, ако не сте припрени, изплашени или нетърпеливи да пребивавате в тази Изначална Пустота. 

Разликата в получените знания е несравнима. От външния свят можете да получите информация от този, който я е напечатал. Тя може да я вярна, но може да е фалшива, подвеждаща и обслужваща интересите на някой, който я е поръчал. Отвътре, обаче, от Пустотата на Себето, вие ще получите информация, която не може да бъде нито фалшива, нито измамна, нито да се води от ползата на хора, корпорации, нации, интереси… Ето такава е разликата на информацията, която получавате отвътре или отвън.

Изводът е, че всеки човек следва да се научи да остава насаме със Себе си и това да не му причинява дискомфорт, скука, отегчение, страх или паника. Само тогава ще може да е във връзка с Истинската си Природа и само тогава ще може да получава информация от Вездесъщото си Себе – Буда Природата си!

Медитацията е техниката, която ако практикувате всекидневно, ще ви върне в Същинската ви Природа и ще разруши натрапените, внушените стереотипи и лоши навици, формирани от живота ви досега. Така ще се “научите”, всъщност ще си припомните Себе си и ще съумявате да следвате Истинската си Природа. 

Този, който следва своята Истинска Природа, той следва повелите на Безграничното, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате поставените си цели!

4 thoughts on “Получаване на Информация отвътре и отвън”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *