Причини за задействане на Закона на Кармата

Не би ми струвало усилие да отговарям на всякакви въпроси свързани с темите на групата. Не бих отговарял само, ако видя или усетя в задаваните въпроси желание за спор, чувство на злоба, заяждане или омраза. Тогава просто млъквам, защото не желая да превръщаме групата в място за надприказване или за самодоказване. За неща, които касаят медитативната практика, съм готов винаги да помогна и да обясня какъв е моят опит. Иначе не ми се впуска в празни приказки или опити за наддумване.

Вчера имаше въпрос, на който не отговорих веднага, точно заради такава подобна енергетика заложена в самия въпрос. Ако мога да придам правилен смисъл на питането, то беше: “С какво хората нарушават законите на Безграничното и предизвикват разни епидемии, катаклизми, болести, бедствия и прочие?!”

Отговорът ми беше: “С това, че ние се отдалечаваме от Истинската си Природа.”

Последва нов въпрос и той беше да кажа: “С какво конкретно човечеството е сгрешило, за да предизвика подобни наказания?”

Тук, в група Дзен, всеки ден говорим за тези неща. Говорим, че когато ние хората се отдалечим от Себе си, в умът се настанява невежеството, замъгляването и илюзорното и пристрастно виждане на света и хората около нас. От тях пък произтичат всички пороци, злини, егоизъм, разделение и желание да навреждаме.

От отдалечаването от Истинската си – Вътрешна Същност се формират привързаността, отвращенията, желанията за удоволствие и неистовия страх от това да не изпадне в някакво нещастие. Причината е напускането на Себе си и отклоняването от Първоизточника, а последствията от това могат да са много и да са от най-различно естество. Многообразието от характерите на различните индивидуалности могат да породят най-различни пороци и всевъзможни грешки. 

Примерно, някой се отклонил от Себе си и станал крадец. Така той влиза в домовете, тършува, обира, харчи и пак отново. Разбира се, всеки тръгва по различен път и се впуска в различни пороци.

Друг, слабостта му към жени или мъже, го тласка неконтролируемо и той се втурва към различни полови връзки, които замърсяват вътрешната му енергия и така той се сдобива с най-различни болести и страдания.

Трети, клони към мошеничество. Събира, печели пари в неограничени количества, които фактически никога не може да изхарчи смислено. Така той се въвлича в много прегрешения. На подобни хора е заслугата едни да са много бедни, а други неоправдано и безсмислено богати, а и за замърсяването на природата.

Четвърти, станал извратеняк, и не само, че не го е срам от това, но и по най-безцеремонни начини желае да предаде извратеността си и на другите хора – най-вече на децата.

Пети, охулва Майката Природа, Безграничното – Вечното. От устата му ще чуеш само ругатни, хули и най-отвратително отношение и към най-истинските правила, ценности или установените вселенски закони.

Мога много дълго да продължа да изброявам човешките пороци. Смисълът в споменаването им е отговорът на зададеният въпрос. Ето, заради такива и други подобни отклонения, се задейства законът на кармата. При всеки човек, според индивидуалността му, илюзорният му ум го отвежда към различни пороци и съответното генериране на карма и последствията им. Ако търсите само една причина във всички хора, това просто няма да е адекватно, тъй като всеки отделен човек, напускайки Вътрешната си Природа, тръгва по-различен път. Това да вървим по различни пътеки се дължи на строгата индивидуалност на всеки един от нас.

Няма смислова разлика между греховете в различните религии и духовни учения. Каквото е валидно за Будизма, това е и в Християнството. Каквото е дадено в Мюсюлманството, това е във всички други вярвания. Да, можете да намерите някакви различни, но те ще са плод само на различни интерпретации, те имат един и същи корен.

Един човек, отклонявайки се, тръгва след похотта. 

Друг става чревоугодник до такава степен, че нищо не е по-важно от неговият бог – храната.

Трети, напускайки Себе си, служи на алчността и за нея е готов на всичко!

Четвърти се е отдал на леност и за него няма нищо по-важно от това – всичко е в услуга на мързела му.

Пети е гневен и с охота би поразил всичко, което му се изпречи.

Шести е завистлив и с удоволствие може да разруши постиженията на някой друг.

Седми е горделив, няма нищо по-важно от неговите желания и домогвания. Всички останли са маловажни, незначителни.

Все смъртни грехове са това, но те произтичат от загубата на Истинската си Същност, за което и подлежат на уроци. Ако не си вземат забележка от уроците, следват наказанията. Те ще продължат дотогава, докато не се поправят и не се отправят към Божествената Природа, която е в абсолютно всеки, но хората се заблуждават и не желаят да се завърнат в Себе си!

Медитативната техника ще ви направлява, за да се завърнете в Истинския си Дом:

Когато медитирате, не се захващате с нито една от мислите, които ще се появяват в ума ви. Не се опитвайте да спрете мислите, да ги променяте или моделирате. Не се борете с мислите, не ги развивайте и не им отдавайте значение. Стоейки стабилно и наблюдавайки ума, без да се въвличате в мислите, постепенно и с времето умът ви ще утихне и ще навлезе в пустото, естествено, безмълвно и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде. 

Този, който следва Истинската си Същност, следва ходовете на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определните си цели!

7 thoughts on “Причини за задействане на Закона на Кармата”

  1. Мисля, че трябва да изпитваме огромна, огромна благодарност към теб, Учителю и Приятелю. Не знам за друг такъв Учител, който безкористно, от цялото си сърце да се раздава. За нас, които се опитваме всеки според силите, вярата и волята си да открие своите Истинска природа и Себе, и по този начин да направи света по-добро място. Имаме късмет, че си българин, че говориш и пишеш на български, за да можем ние да те разбираме съвсем пълно. Ти неотклонно и с безгранична и безмерна търпеливост ни напътстваш и учиш. Аз ти благодаря от цялото си сърце, от цялата ми човешка същност. Благодаря! Благодаря!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *