Изпитания и Карма

Има толкова много неща да си говорим относно намирането на Истинската Природа и за стабилното оставане в Нея в различните критични ситуации, а сега пак се налага да обръщаме внимание на “чумата”. 

Веднъж за винаги хората е добре да разберат, че дали ще ни напада някаква епидемия, дали ще има нещастници, които да бягат от войните, дали ще изригне огромен вулкан или ще ни разтресе земетресение, дали ще е наводнение заливащо домовете ни или суша оставяща ни без реколта или вода за пиене, дали бедност и мизерия ще ни споходят или каквото и да е друго бедствие, всичко това е или вид изпитание, което идва да ни отсее. Подобно на силния вятър, който изкоренява гнилите дървета, който чупи сухите клони, почиства и подрежда природата, така е и с поредната агресивна болест.

Тези, които са лоялни, верни към Безграничния и Вечен Всемир, ще издържат, ще станат по-силни, устойчиви, закалени, ще се очистят от нечистите мисли, чувства, дейности и след това животът им ще бъде проспериращ, смислен и единен със законите на Вселената. 

А тези, които са се отдалечили от Същността и смисъла на съществуването, ще се наложи отново и отново да се явяват на изпита, докато го издържат. Няма значение дали човек е млад или стар, ако той стои стабилно в Себе си и ако не тръгва след мислите на съмнение, двоумение, тревожност и страх, похотливост или порочност, неговите защитни сили ще бъдат запазени и ще са на нужното ниво, за да могат да отговорят подобаващо на всяко вмешателство или агресия на вирусите.

Всичко е в ненарушима, неделима взаимовръзка. Често се случва хората да гледат на останалия свят и природата като на даденост, която им е поверена не за нещо друго, а за удоволствия или само да ги използват. 

Щял си да убиваш животинки без контрол и смисъл, да сечеш гората, да хвърляш боклуците си в океана или да безчинстваш, запомни, няма как това да не се обърне против теб. Да, ще се върне точно към теб и тогава ще се чудиш, кой път да хванеш и къде да се скриеш, но няма да имаш шанс.

В един стих на Лао Дзъ се казваше:

“Небето и Земята не са добри.

Те се отнасят към милиардите неща

като към сламено (жертвено) куче*

Мъдрият човек не е добър.

Той се отнася към народа

като към сламено (жертвено) куче.”

(*след жертвоприношение кучето от слама се изхвърля)

Сега, това ако го чете някой незапознат с разбиранията на Изтока, веднага ще се възмути до дъното на душата си. Смисълът на този стих е: всичко, което ни се случва, е продукт на нашите собствени кармични действия. Не бива да очакваме милост, ако самите наши действия не са били такива. Такъв е законът на кармата, но все пак я има милостта на Безграничното. 

Самият механизъм, законът е такъв, че както човек го е задействал, точно така той ще рефлектира върху него. Естествено, че всичко се управлява от безсмъртното Дао и е напълно нормално То да ни защити, но и ние би следвало да се върнем от пътя на заблудите, пороците и илюзиите. 

Кармата, колкото и да е жестока, постоянна, помнеща всичко, ако ние можем да се отвърнем от погрешния си път, съжалим и се разкаем за простъпките си, тя ще се прекрати, но покаянието не бива да бъде на ужким или лицемерно. Никой не може да излъже кармата или съдбата си!

Важно е в моменти на такива изпитания и бедствия, да съберем силите си и да ги преминем с достойнство и да си направим правилните изводи. Повечето хора си мислят, че тези неща просто ще повърлуват и ще отминат, тъй като били изкуствено създадени, или пък че някаква случайност ги е отключила. 

Да, тези неща вероятно ще отминат, но ще дадат път на следващите неволи и бедствия. 

И какво, вместо човек да осъзнае истинските причини за бедствието и да се стреми да ги отстрани, той се презапасява с храна и лекарства, като си мисли, че нещата непременно ще са под негов контрол. Не не са и не може да са под наш контрол. Нито Земята, която се върти в нищото е под наш контрол, нито Слънцето, което ни дарява с енергия, нито времето, нито Майката Природа, която поддържа в равновесие и баланс всички живи организми, нито дори собствените ни тела са под пълнен наш контрол, за всичките тези неща се грижи Изначалната Пустота – Безграничния Разум. 

Няма как да правим каквото ни дойде на ум и няма как да не се съобразяваме със законите на Безкрая. Да, може за кратко да ги нарушим, но…!

След медитация, когато казвам на хората разни неща, много често виждам как те си мислят: “Ама защо си мислиш, че ти си прав? Ти си прав за себе си, но аз също имам толкова право, колкото и ти и мога да правя каквото си пожелая, без да се съобразявам с това, което ти ми казваш!”

Да, да, можеш, ама Не можеш! Това, което улови човек по време на медитация не е негово, а идва от Пустотата – от Духа! С Нея ни можеш нито да спориш, нито да ú се противопоставяш, нито да настояваш да стане на твоята. Да, дори и да се случи да стане на твоята, после много дълго ще плачеш и ще търсиш помощ, но няма да я намериш!

Това, на което искам да наблегна днес е: В моменти на изпитания и труден живот, да съберем силите си, волята си, да мобилизираме дисциплината си и абсолютната си вярност към Изначалното и да се завърнем в Себе си. Само така ще можем да преодолеем успешно всички изпитания, и само така те ще престанат.

Всеки ден пиша за медитацията, защото тя е съществена за намирането на Собствения си индивидуален Път:

Медитирайки, ние само наблюдаваме ума си, но без да се захващаме с мислите, които ще се появяват. Оставяме мислите да възникват, да стоят и да отминават. Не се опитваме да ги спрем или да ги изхвърлим от ума си! Не ги променяме, не ги оценяваме и не ги моделираме. Също, не им отдаваме никакво значение! 

Щом не се въвличаме в мислите и щом не участваме в тях, умът постепенно ще се успокои и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно, добронамерено и умиротворено състояние на Истинската си Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде.

Този, който следва Себе си, той следва ходовете на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да реализирате поставените си цели!

3 thoughts on “Изпитания и Карма”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *