Изпитания и Бездуховност

Във всички времена е имало стрес, периоди на труден живот, смърт, отчаяние. Хората са оцелели, защото са били близо до природата. Сега сме изолирани от нея, отдалечени сме – отделени от земята, от циркулацията на чист въздух, от изворите, от –домашното огнище. Имаме ги, да, но не сме директно, непосредствено до тях… Това са много мощни енергии – стихии, без които нашият живот е немислим. Ние, телата ни са изградени от тях. 

Преди всички по един естествен начин са се възстановявали от претоварването на психиката и изтощенията. Сега е по-различно – когато искаме да очистим мисленето си, няма огън в който да зареем погледа си и буквално да изгорим нечистотиите и омерзението. Не винаги можем да се разхождаме сред природата до самозабрава – за да възстановим естественото си мислене. Не винаги ни се отдава да имаме чиста изворна вода за пиене или да сме в контакт с някой голям воден резервоар, който през нощта да е поемал енергията от небето, от звездите, от простора. Никак не бива да забравяме и да се заредим с чистия въздух зареден с чистата и могъща сила на живота.

В миналото нещата са се получавали инстинктивно и така хората са се предпазвали или са били силни да преодоляват, да побеждават болестите.

Едно от преимуществата на сегашното време е в това, че знаем много повече и ако положим малко усилия, ще можем бързо да се информираме и да контактуваме с хора опитни в съответната област. 

Ако говорим за недостатъците на нашето съвремие, то на първо място е отделеността ни от духовното. Виждате ли, колко малко ни трябва, за да изгубим почвата под краката си? 

По начало тези хора, които имат солидна връзка с духовното, не се плашат лесно и не умират от страх. Сега, не тълкувайте думите ми, като че ли искам да кажа да не се спазват разпоредбите и законите за предпазването от днешната „чума“. Не е в това смисълът на думите ми днес. 

Това, на което искам да наблегна е, че съвременните хора живеят и се целят в материалните неща, забравяйки заради какво сме дошли на този свят. Всекидневието ни е изпълнено с планове и стремежи как да подобрим и да се подсигурим материално. Вълнува ни кой какво бил ял, къде ходил на екскурзия, каква коли си купили, колко някой се издигнал в кариерата, как да се представи по-добре в обществото, да се изрисува и да стане като истински, как да повишим качеството си на живот – все ей такива неща. Не, не казвам, че всички неща са маловажни, важни са, разбира се, но те са несъизмерими по важност с духовните ценности и с единството с Изначалната ни Същност. 

Винаги и на първо място е да не забравяме кои сме, откъде сме тръгнали и до къде можем да стигнем до края на живота си. Несъпоставими неща са това! 

Как ще сравниш следствието с първопричината. Откъснали сме се от духовното, напуснали сме Изначалното, в конфликт сме с Първоизточника. И какво се получи сега? Хората се щурат като полудели от един нищо и никакъв вирус. Каква драма и каква смешка е всичко това. 

Бре…, какво ще стане ако ме хване вируса и взема да умра? Ще отида някъде на оня свят, който не познавам и където не мога да си занеса еврото. И колата си там няма да мога да карам! И близките си не знам дали ще мога да разпозная! И кой знае какви гневни духове ще ме нападат или пък ще трябва да се явя пред Страшния Съд! Лоша работа, лошаааа… Ще умра, ще напусна белия свят.., я по-добре аз да се заредя с тоалетна хартия и разни други помощни средства, щото е важно аз да съм жив и здрав, пък другите… – е, нека те да му мислят…

Имах един съсед преди, който по цял ден ревеше, стенеше и проклинаше живота си. Един ден му викам: “Комшия, я си сложи каската и се качи на задната седалка на мотора, ще се поразходим по магистралата, и тук-там, малко да те поразсея от лошите мисли и тъгата!”

Вика: “Аааа, тц, не! Не се качвам аз на твоя мотор, щото е много е мощен, ще вземеш да ме изтърсиш някъде и край..!”

Хахахахаха… Имаше малко разминаване между думите, парадирането и реалността! Ето, до това води неверието и бездуховността!

Бездуховността е по-лоша от корона вируса, черната чума, рака, ишиаса, хемороидите, бедствията и пожарите, всичките взети заедно! Ей, хора, държите се така, сякаш че ако не умрете сега, ще останете безсмъртни тук, на земята. 

Ами имайте малко вяра в Господ или поне в Себе си. Хайде, атеистите нека да не вярват в Господ, но в неизменните вечни закони, и в вездесъщата Буда Природа, няма как да не вярват. Гарантирано е, че всеки, който се е родил, ще умре, няма никакво мърдане от това. 

От какво се страхувате? Има хора по цял ден се оплакват, че “животът им бил мизерен и зъл”, “несправедливост имало по целия свят”, “не им се живеело”… и още, и още рев. Обаче, като се каже, че има смъртоносен вирус, бягат да се запасяват с умрелите консерви, и с нужни и ненужни боклуци! Това е бездуховност, това! 

Духовният човек не го е страх, защото знае, че той по начало е безсмъртен. Да, ако има вероятност тялото му да се скапе, какво от това?! Ще премине, ще се трансформира от едно състояние в друго, но няма как да се обезличи, да се загуби или да изчезне.

Човекът на Духа се грижи за всички и не подценява никого! Щом се налага да се помогне – това е закон. Но не плаче, не се страхува и не кърши пръсти като малко момиченце при най-малката опасност.

За да се завърнем в Себе си – в Духа си, е необходимо да упражняваме редовно медитативните си практики, безкомпромисно дори:

Когато медитираме ние не се захващаме с мислите, които ще се появяват в ума ни. Не се занимаваме с мислите, не ги развиваме и не участваме в тях. Не се опитваме да спрем ума си да не мисли, не моделираме мисли и не им отдаваме значение. Стоим и гледаме ума си, без да се въвличаме в него!

Ако упорстваме и практикуваме тази техника постоянно, ще навлезем в естественото, пусто, добронамерено и безмълвно състояние на Истинската си Природа. Ще се слеем с Нея и ще Я последваме завинаги.

Този, който върви в стъпките на Истинската си Природа, той следва промисъла на Изначалната Пустота, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

7 thoughts on “Изпитания и Бездуховност”

  1. Здравей, Нед! Благодаря ти за просветлението, за времето с нас, за помощта!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *