Духовните учители

Великите духовни учители винаги са били практици. Ако само говорим, без да практикуваме, ще приличаме на някой, който се учи да плува, но на сушата… 

В крайна сметка всички техники, упражнения за концентрация и медитативната ни практика са, за да се прилагат в живота и то в естествени условия. Хубаво е да се четат свещените книги или други – на духовна тематика, прекрасно е да слушаме беседи и наставления, да медитираме в осигурени приятни подходящи условия, но есенцията на духовните практики е да ги прилагаме в действителност. 

Колко често в наше време могат да се срещнат “духовни” учители, за които няма никакви тайни и които повтарят папагалски завещаните мъдрости и знания от древните майстори. В крайна сметка целта на едни такива дрънканици е да се събират пари или да се осребрят по някакъв друг начин. 

Каква полза от красивите думи, ако те са само мъртви изрази? И какъв е смисълът от “духовните”наставления, след като имат за цел някаква облага, тщеславие, известност?

Никакъв, никакъв смисъл няма всичко това. Отделно, че няма смисъл, но има и вреда, защото когато хората като виждат как “духовните” хора говорят само, за да получат в замяна нещо материално, те се обезкуражават, отчайват и изоставят и без това рехавата, хилавата си вяра. 

Няма как един човек, който не е потънал в дълбочината на духовното поприще да може да реализира нещо на практика чрез духа. Всичките му “чудеса” ще са просто номера на илюзионист. Само че, знаете, илюзионистите правят всички трикове, за да ви забавляват, докато номерата на “духовните” учители ви заблуждават с цел да ви манипулират и използват.

Колко наложително е човек да може да слуша Вътрешната си Същност! Но как да достигне до Нея като не е имал никаква подобна практика? 

Всъщност не се изисква да имаш голяма практика, за да можеш да слушаш Себе си. Това могат да правят дори и най-неуките и необразовани хора, защото това е една естествена даденост. По-трудно могат да слушат себе си хората, които дълго време са се водили от ума си или са вървели след съветите на другите. 

Когато останем сами със себе си и се опитаме да се абстрахираме, да се отърсим от всички идеи и мисли,обземащи съзнанието ни, тогава можем да слушаме своята Вътрешна Природа. За да стигнеш до Себе си, не е нужно да си много учен. Не ти трябва да имаш някакъв голям опит или да си живял дълго време сред компанията на някой духовен учител. Това, което е необходимо, е да си искрен спрямо себе си и да внимаваш да не се заблуждаваш. Също да не си пристрастен или привързан към някой, нещо, идея, концепции, мнения…

Когато останеш насаме със себе си и гледаш да не се захващаш с нищо, което се появява в ума ти, това е по-добро, по-истинско и от най-добрия духовен учител. Книгите, истинските учители и напътствията им са само затова, за да те доведат до теб самия и съответно, ако се заблудиш, да ти покажат, че си тръгнал по погрешния път.Но няма книга, няма учител, няма учение или религия, които да са по-важни от оставането насаме със Себе си. Истинската цел да се уедините, усамотите, е да останете сами със Себе си, за да може да последвате Вътрешната си Природа. Дори и най-великият учител, даже и най-напредничавото учение или религия, не могат да заместят връзката с Изначалната ви Природа, т.е. те са само, за да ви упътят ако сте се изгубили. 

А фалшивите духовни учители правят точно обратното – ако сте се заблудили, тяхната цел е да ви заблудят още повече, за да могат да ви използват и манипулират. 

Пак ви казвам: Нито една религия, нито едно духовно учение и нито един учител – дори той да е най-великият, не могат да заменят и няма как да са по-добри от вашата Истинска Природа. Някой щял надълго и нашироко да ви обяснява духовното, законите на кармата, устройството на невидимия свят или пък ще ви дава фалшиви надежди, че ще се изпълнят желанията ви и ще живеете живота, който сте мечтали.

Ами няма нужда от това, защото както вече стана дума, вие знаете всичко това не по-зле, от който и да е учител. Просто тези знания са дълбоко във вас и те са блокирани от многото натрупана информация и опита от земния ви живот.

Когато човек е заблуден, един духовен учител може да му покаже правилната посока към него самия. А когато си наясно и си в Центъра си, т.е. в Себе си, всеки съвет, който някой ти дава, е вид заблуда и бреме. (разбира се, това е когато напътствията и съветите не са в унисон със Същността ти).

Затова, приятели, не разчитайте и не вярвайте на никой. Просто проверявайте всичко чрез Вътрешната си Природа и ако то е в синхрон с Нея, тогава го приемете. А ако ли не е, няма смисъл да слушате по-нататъшните му брътвежи.

Ето колко е просто, когато човек може да бъде силен да се абстрахира от всичко – от информация, учения и учени, от религии и духовни учения, от своя и на другите хора опит – от всичко. 

Колко е полезно, колко е благотворно да можеш да си единен със Същността! Тогава никой няма да е в състояние да ви заблуждава, било то нарочно, умишлено, или пък неволно – поради неговите си собствени илюзии и заблуди! 

Много малко му трябва на човек да се научи да слуша Себе си. И страшно много му трябва да се научи да следва Себе си винаги и при всички обстоятелства и ситуации. Нужни са воля, самодисциплина, постояннство, изчистване на ума, освобождаване от всяка натрупана опитност, за да е в състояние да върви в собствените си стъпки!

Сега пак ще ви кажа есенцията – техниката за да можете да се завърнете “в Дома си”, имам предвид в Себе си:

Наблюдавате ума си, но не се захващате с мислите, които ще възникват в ума си. Не спирате ума си да не мисли, не се опитвате да се освободите от мислите – не! Просто стоите и наблюдавате как мислите се появяват, как стоят и как отминават. Не ги развивате, не ги моделирате и не ги заменяте с други. Гледайки как умът ви работи и като не се въвличате в него, той постепенно ще утихне и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно и умиротворено състояние на Същинската ви Природа, ще се слеете с Нея и ще Я последвате винаги и навсякъде.

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте здрави и да можете да постигате определените си цели!

3 thoughts on “Духовните учители”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *