Оплитане в собствените мрежи

Един объркан ум дотолкова може да се отклони от Същността си, че да започне да се противопоставя на самия себе си. 

Когато човек често се двоуми, когато се съмнява или сменя решенията си на 180 градуса, със сигурност сам се оплел в собствените си мрежи. В такова състояние всичко му е криво и противно, и за всичко са виновни хората около него, приятелите, близките му. Ще му се само той е правият, но всъщност такъв човек е и в често противоборство със самия себе си. Виновна е или природата, или съдбата, може да е неизгодният случай, или пък лошият късмет, действията и поведението на хората около него – всичко. 

По принцип, всеки от нас, когато се замъгли и се остави енергията на невежеството да блокира ума му и да не му позволява да вижда и да се слива със Същността си, го обхващат такива мисли, емоции, състояния. Усетите ли се, че съмнението обхваща ума ви, да знаете, че е време за медитация и очистване на ума. 

Ако лесно сменяте мнението си и сте склонни да отивате в диаметрално противоположни позиции, това също означава, че умът ви работи трескаво, но не е единен с Първоизточника. Имате ли директна връзка със Себе си – с Вътрешната Същност, тогава сработва интуицията ви и поемайки по пътя, указан от нея, няма как в следващия момент да има нужда да му се противопоставяте и да търсите друг вариант. 

Ако виждате, че във вас бушуват необуздани емоции, също е време за старателна медитативна практика. Как да успокоявате емоциите ли? Най-добрият начин, който не води до последствия, е медитацията. Дори да преживявате някаква драма, да се вихрят силни чувства или емоционални бури, ако се стараете да не се въвличате в тях, а само да ги наблюдавате, като се стремите да не участвате, емоциите ще утихнат скоро. Всички мисли – емоции, подтици, желания, се подхранват от вашето участие в тях.. Не им ли давате енергията си, те ще изразходват това, което имат гориво и ще останат без сили. 

Всички знаят колко пагубни са силните емоции за здравето и живота. Независимо дали емоциите са положителни или отрицателни, ако те са прекалено силни и обсебващи, могат да доведат до много тежки последствия и смъртоносни болести като инсулт, инфаркт. 

Разбира се, ние сме живи същества и няма как да нямаме никакви емоции и преживявания, но ако редовно упражняваме медитацията си, те ще бъдат в разумни граници. Много хора си представят, че ако практикуват медитация, ще станат равнодушни, безразлични или направо бездушни и едва ли не ще третират близките си хора като чужди. Не, погрешно е такова мислене, защото медитацията няма да ви лиши от емоционалност, състрадателност, от чувствителност. 

Това, което ще допринесат медитативните техники, са да не се подвеждате по истеричните или свръхемоционалните реакции и състояния. Щом човек не се въвлича и не отдава енергията си на истерията, която може да се прояви по най-различен начин – като паника, страх, гняв, изблици на ярост, безпомощност и прочие, този вид реакции няма да се проявяват и няма да тормозят ежедневието ви. Добре е да имаме наблюдение върху ума си и ако усетим, че ни обземат раздразнителност, съмнение, двоумение или нестабилност, веднага или поне в близко време следва да преминем към по-внимателна медитация.

Всички сме виждали хора, които постоянно се възмущават от живота, света, от реда или безредието – от всичко. Такъв типаж хора вечно роптаят и негодуват, но погледът им е отправен предимно навън – към външния свят и те почти никога не поглеждат към себе си или към собствените си грешки или недостатъци. Точно тези хора имат най-много нужда от медитативна практика, но пък точно те най-малко имат желание или стремеж към изчистване на ума или самоусъвършенстване. 

Тук не става въпрос да съдим някой, да го укоряваме или излагаме. В момента говоря само за това как да им се помогне, за да не тровят сами себе си. Техният ум ежедневно бълва отрова, която те насочват, към когото им попадне, но преди да го уязвят, тази отрова преминава през техните ум, психика и тяло и влиянието и е поразително, унищожително. 

Най-често от такова самоотравяне страдат хейтърите, мразещите хора и тези, които са се поддали на лошите навици да хулят, злословят, клеветят и да се занимават с клюки. Вместо човек да се поддава на такива импулси, идващи от разстроения им и объркан ум, е удачно да премине в медитация. На всеки може да се случи да бъде обсебен от мрачни, съмнителни, черни или глупави мисли. 

Сега, тук не говорим, за да заклеймяваме някой, а бих искал да им покажа изхода от този коварен лабиринт на собствения им ум. От който лабиринт, ако не излязат час по-скоро, те сами ще увредят психиката, ума, душевното си състояние, физическото си тяло и органите.

Знаем, че всеки е свързан с всеки и в тази взаимовръзка всеки влияе на другия, независимо дали ще е по директен или по косвен път. Затова би било чудесно, ако всеки поеме по пътя към Себе си и завръщайки се в “дома си”, да може да помага и на другите хора.

Накратко, когато сте в медитация, каквито и мисли да обсаждат ума ви и каквито и емоции да ви обземат, много е важно да не се въвличате в тях, защото така само ще подхраните паразитните сили и състоянията им. Това, което следва да направите, е само да наблюдавате ума – мислите, емоциите, подтиците, желанията, но без да им отдавате значение, без да ги развивате и без да участвате в тях. Когато станете устойчиви в неподдаването си и невъвличането в мислите, умът ви постепенно ще утихне и ще навлезе в естественото, пусто, безмълвно, добронамерено и умиротворено състояние на Истинската ви Природа. Ще се слеете с Нея и ще Я последвате във всичките си действия. 

Този, който следва Себе си, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши и не си създава карма!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, за да сте в добро здраве и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Оплитане в собствените мрежи”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *