Миналото

Когато сме в медитация в ума ни може да изплуват различни мисли от миналото ни. Това е процесът на очистване на ума. Неща, които са отдавна забравени се появяват в ума ни и ни връщат в някакви стари, проблемни моменти от живота ни. Може да се появи чувство за вина, на самосъжаление, носталгия, мъка по някакви минали събития и прочие. Тъй като те изплуват в съзнанието ни заедно с някои тогавашни емоции и чувства, голяма грешка би било да се впуснем в тях и да почнем да ги преживяваме отново.

Не бива да позволявате умът ви да се въвлича в тези случки и да ви хвърля в самосъжаление или някаква друга емоционалност. Няма значение, какво се е било случило в живота ви. Оставете това, което е отминало да бъде в миналото и не го правете настояще.

По този повод стратегът Миямото Мусаши казва: “Никога не съжалявай за това, което си направил.”

В смисъл, че можеш да отчетеш грешките или пропуските, които си допуснал някога някъде, но в никакъв случай не бива да се оставяме да бъдем въвлечени в чувството на вина, в някой друг вид емоция или преживяване.

По време на медитация такива мисли със сигурност ще се появят рано или късно. Особено активни стават те, когато умът се е поуспокоил и когато не се влияе от неприятности и събития в настоящето. Тогава в умът – подсъзнанието ще изплуват старите проблеми, т.е. тези които не сте разрешили в миналото си. Преживяванията се запечатват в съзнанието ни и се потискат от новите събития в живота. Така те се забравят, но те не изчезват и не се очистват сами, а стоят латентни дълбоко в подсъзнанието и при други подобни събития или обстоятелства възникват като асоциации в ума и понякога се активират. 

Но и да не са активирани, а просто ако стоят в подсъзнанието ни, те се намесват в живота и в състоянието на тялото. По този начин стари и забравени епизоди от живота влияят върху психиката и здравето.

Ето, защо медитацията е много полезна в смисъл, че не бива да се потискат мислите и емоциите, които изплуват в съзнанието ни. Защото, ако ги потискаме те ще стоят в нас, ще тлеят и ще чакат своя момент да се задействат.

Медитирайки, щом не потискаме мислите и щом не се опитваме да ги изхвърлим, те в един момент се появяват сами на повърхността – в съзнанието ни. Полезният ход в такива случаи е да продължим да медитираме като не участваме и не се захващаме с тези стари случки от живота ни. Правилно е да ги наблюдаваме, но да не искаме да променяме нищо, а само да ги наблюдаваме. Щом не се въвличаме в тези събития, те ще възникнат в съзнанието, но тъй като ние не участваме в тях и така няма да им даваме енергия, те постепенно ще отслабват и ще изчезнат. Този е начинът да се справим безболезнено със старите преживявания, които тлеят в психиката ни във вид на конфликти, противоречия, гузност, болезнени спомени.

По принцип има различни съвременни методи за противодействие и изчистване на психиката, но както се казва в поговорката: “Клин клин избива, но последният винаги остава”, т.е. ако заместим едно преживяване с друго, то първо не е сигурно, че ще успеем докрай да го изличим от подсъзнанието си.. И второ, новото моделиране на психиката е нож с две остриета и е много възможно то също да се окаже неподходящо и често пъти дори вредно.

В началото ние можем да си служим с всякакви психологически похвати, но когато положението вече е овладяно, тогава древната медитативна техника със сигурност е най-мекият и най-щадящ психиката метод при очистването от такива стари травми, преживявания и кошмарни събития от миналото.

Стоейки стабилно и наблюдавайки ума си, оставете всички мисли да идват, да стоят колкото си искат и да отминат от само себе си. Не се опитвайте да ги гоните, да ги изолирате или да ги замазвате с някакви други мисли.

Просто ги наблюдавайте, като вниманието ви е съсредоточено да не участвате в тях и да не се въвличате отново в преживяванията. Тези мисли обикновено водят със себе и силните емоции от въпросното старо травматично събитие.

Заредете се с търпени, воля и стоицизъм и само наблюдавайте без да влизате в самото преживяване, а само го наблюдавайте безучастно. Така постепенно ще свикнете със спомена, емоциите и чувствата идващи от него ще отслабнат и ще умрат. Това ще ви направи победители!

Конфликтът или травмата от миналото повече няма да може нито да ви безпокои, няма да провокира кошмари наяве и насън, нито ще влияе по какъвто и да е начин на физическото и психическото ви здраве!

Медитацията превръща ума в добронамерен, тих, безмълвен и умиротворен. Това е основното състояние да можем да навлезем и да отразяваме Истинската си Природа. Водейки се от Вътрешната си Същност ние ще следваме Пътя идващ от Пустотата.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате поставените си цели!

7 thoughts on “Миналото”

    1. Зависи от главоболието. Ако е заради някакво енергийно замърсяване,ако медитирате е вероятно да се изчистите и главоболието да премине. Но може да има много причини за едно главоболие, така че не може да се каже.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *