Възстановяване на Здравето

Медитацията през ежедневието би било добре да наподобява на детска игра. В смисъл, не бива да се вторачвате и да използвате цялото си внимание и концентрация, защото така бързо ще изтощите психиката си, ще се изморите, възможно е да се схванете от пренапрежение и така резултатът ще е никакъв.

По този повод мистикът Миларепа има един много хубав съвет към практикуващите: “Вървиш или седиш, ядеш или спиш, винаги наблюдавай ума си, непрестанно и без прекъсване. Ето, това си струва да научиш.”

Добре е, човек да внимава, но самото наблюдение не бива да поражда напрежение, защото както се сещате това ще доведе до провал. Всички знаете колко време може да издържи един състезател от Формула 1… .

С максимално внимание ще издържи само няколко часа и това неминуемо се отразява на тялото. Затова постоянното внимание върху ума би било добре да е естествено и без никакво напрежение, т.е. подобно на една постоянна, естествена и непринудена детска игра.

Също, не бива всичко да бъде поставено в ред според конвенционалния ни ум. Това, което за ума е хаос, за Необятната Природа е ред.

Може нещо да ни се струва неподредено, разхвърлено и хаотично, но това е само според нашия си логичен ум. За Майката Природа има ненарушим ред дори и в най-големия хаос. Ако се опитаме да си изясним света и всичко и да го подредим като аптека или библиотека няма да ни се получи по много причини.

Първо, защото нашият човешки логически, конвенционален ум не може да обхване Необятното. Второ, защото подредбата в ума ни означава, променяне на естествения ред и ход на нещата.

Ако се стремим да сме в унисон с Изначалната си Природа, то ние би следвало да влезем в Същността на Нещата и да ги възприемем такива, каквито те са в оригиналния си вид. Така в Нищото те са си подредени и в изряден ред. Опитвайки се да наложим наш начин на подреждане, само ще се объркаме и нищо няма да постигнем.

            Когато говорим за Природна медицина, би било добре да знаем, че първото нещо което трябва да направим е да видим как сме се отклонили от Природата и как най-правилно да възстановим естествения ред, ритъм или поведение.

Половината от лечението е да осъзнаем първопричината за заболяването си. Но не да започнем от средата. Първопричината означава най-първата грешка, която сме направили, а не да се захванем с някое от последствията.

Самото лечение е лесно, когато знаем точно, какво и кое е породило болестта. Както казва бащата на медицината Хипократ: “Отстранете причина, тогава ще изчезне и болката”

Не можем да лекуваме нещо, без да сме разбрали какво е довело до тази болест, защото така ще сме като ония луди, които поставят каруцата пред коня. 

Ако причината е в поведението, то би трябвало да коригираме поведението си и така Майката Природа ще ни помогне да се излекуваме. 

Ако причината е в храненето, то би било от решаващо значение да престанем да се храним с тези храни или по този начин, които е породил здравословния проблем.

Ако причината е в начина на мислене и емоционалността, то би трябвало да успокоим ума и нервната си система и така да премахнем причинителя на заболяването.

Въобще, не може без отстраним причината да се лекуваме. Може, но това няма да е лечение, а замазване на проблема и ще приличаме на щраус, които си е заровил главата в пясъка. Това е Природната медицина:

1. Откриване на първопричината за заболяването.

2. Коригирането на грешките или пропуските в храненето, мисленето, емоциите, поведението, действията, реакциите и прочие.

3. Възстановяването на здравето с естествени, природни средства и дози, които помагат, а не вредят на здравето.

Начинът да се запазим здрави или да възстановим здравето си е да се обърнем към Себе си и чрез Себе си към Майката Природа. Ето, виждате какви времена вече са дошли: храните в магазините са пълни с отрови; начинът на живот е не природосъобразен; поведението ни не е в ритъм със Законите на Вселената.

Крайно време е всеки от нас да се обърне към Себе си, защото във всеки от нас има Същност, която знае изхода от всяка трудна или “невъзможна ситуация”.

За да сме в единство със Себе си е необходимо всекидневно да медитираме: 

Когато медитираме ние само наблюдаваме ума си, без да развиваме и без да участваме в мислите. Гледайки ума си, ние виждаме как мислите възникват, как стоят и се опитват да обземат ума ни и как изчезват.

Не осъждаме и не одобряваме, която и да е мисъл.

Не се опитваме да ги изгоним или да ги запазим. Просто стоим и само ги наблюдаваме дотогава, докато те утихнат. Когато умът утихне, той става пуст и безмълвен, спокоен и умиротворен.

Това състояние на пустота, добросърдечност и добронамереност към всичко и всички, ще ви доведе до вашата Изначална Същност, от която ще отразявате всичко такова, каквото Изначално Е!

Този, който може да следва Истинската си Природа, той следва повеленията на Безграничната Вселена и неговите действия не могат да бъдат отклоняване, обърквани или осуетени.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате определените си цели!

4 thoughts on “Възстановяване на Здравето”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *