Прераждане

Желанията, привързаностите, зависимостите, пристрастията, от които не сме се освободили докрай приживе, са причината да не може да излезем от кръговрата на живота и смъртта.

Добре би било човек още докато е жив да може да не им е подвластен, защото когато този живот приключи и ние напуснем тялото си, то енергията, която сме генерирали приживе ще ни тласка отново да влезем в друго тяло.

Вместо да се наслаждаваме на блаженството на покоя, на щастието на естественото състояние на Изначалната си Природа, ние ще сме подвластни на тези желания, страсти, привързаност и отвращения и непреодолимо ще желаем отново да бъдем в ново тяло, да влезем отново в живота и да изпитваме тези наслаждения, които сме изгубили – да продължим да преследваме илюзиите си.

Когато си изгубил тялото си, не винаги има благоприятна възможност за ново превъплъщение, а терзанията и влеченията да влезеш в материално тяло са постоянни и непреодолими и така често се стига до влизане в това, което е налично – което има около теб. Най-често отново бедност, зла и неблагоприятна среда, невъзможност да се образоваш и култивираш ума, психиката си и да се очистиш кармично.

Ето, това вече е беда. Хората може би си мислят, че когато умрат те ще намерят покой. Не, няма да намериш покой и след смъртта си, ако не си го намерил още приживе. Състоянието, което си сътворил през живота си, ще е същото, в което ще бъдеш и след кончината на тялото си. Ето, затова е необходимо да се работи върху духовното усъвършенстване.

А какво правят хората?! Какво, втурнали са се да правят пари и да трупат материални богатства, с които те няма как да не се разделят след смъртта си.

За какво ви е този материален просперитет, след като така или иначе, той ще е ваш само за много кратко време?! Всеки може да си направи равносметка, колко време може да продължи този му живот и ползването на придобивките. След това няма как да задържите нито парите си, нито материалните си постижения, нито положението в кариерата си.

Ако трупате алчност, себичност, егоизъм, гордост, гняв, ако си служите с измама, кражба, лъжи и насилие, ами това и ще имате като напуснете този живот – всичко това ще остане като енергия във вас. Материалното няма как да го запазите, а от кармичните си наслоявания няма как да се отървете. Цялата тази енергия, която сте генерирали чрез ума си, ще ви остане като наследство и това наследство ще определи до голяма степен следващото ви превъплъщение.

Колкото сте по-страстни и изпълнени с желания, толкова по-силно и повече ще желаете да влезете в новия си живот. А колкото сте по-нетърпеливи, толкова по-малък ще е шансът ви да попаднете в добра среда и да имате добра съдба. Това е механизмът на преражданията, на зависимостта от илюзиите и люшкането ви в самсара – в заблудите и неведението. 

Знам, сега някой ще каже: “Ама това защо трябва да е точно така, както го казваш ти? Не може ли да е по по-друг начин…”

Даа, може да е по друг начин, но само в един илюзорен и изпълнен с илюзии ум и зла кармична енергия. В действителност, това е животът и докато не се освободим, докато не неутрализираме всичките си желания и докато не ги направим подвластни на волята и духа си, те ще властват над нас.

Докато не се пуснем от привързаностите, те ще продължат да определят съдбата ни, както в този живот, така и в следващите. Не победим ли зависимостите, ще им бъдем в услуга и ще прекланяме главите си пред тях и ще им се подчиняваме. Не се ли справим със страстите си, те ще се развиват, ще ни обсебват и ще чертаят следващите ни раждания и превъплъщения.

Някои, които са работили усърдно в духовното и не са се освободили все още от кръговрата на живота и смъртта, имат възможността още до 40 дни след физическата си смърт да се родят в добра среда, която да способства последващото освобождение. Учителите им без забавяне ги намират, дори в новия им живот и така те бързо реализират свободата си.

Има други, които дълго време се лутат в забвение, скитат се и се появяват на различни места, това са духове, които са се изгубили и ще чакат и ще се надяват на благосклонността на Вездесъщия. Ще търсят своят по-добър шанс, за да могат да работят върху себе си, да се реализират в Себе си, да се завърнат чисти във вечния си духовен дом.

Дали бързо или бавно ще се превъплътят духовете зависи от кармата им. Ако работите върху вашето изчистване, всичко може да стане бързо и както подобава. Не работите ли върху духовното си изчистване, ще се лутате в самсара за много, много дълги години и нищо добро няма да получите от това.

Тази тема е много обширна и може да говорим по нея с дни, но тук е ФБ и следва да се ограничим в обема на информацията.

Нека сега отново да ви напомня техниката за очистване от желанията, зависимостите, страстите и кармичните обременявания – това е медитацията:

Когато медитираме, ние не тръгваме след мислите, които ще се появяват. Те, мислите, са израз на енергията, която обладава ума и тя е същата, която определя кармичните ви наслагвания. Няма да се увличате по нея, няма да се тръгвате след мислите, а само ще ги наблюдавате и няма да им отдавате значение. Няма да се опитвате да спирате ума си или да го моделирате, защото това ще бъде ново изкуствено прибавено влияние към вече отклонения от Същността ви ум.

Стоите и гледате без да позволявате енергиите – мислите – емоциите, подтиците, спомените и прочие да ви въвличат в тях. Не бива да бързате и да желаете бърз резултат, защото това е още едно усилващо желание.

Ще си практикувате във времето, колкото – толкова и когато – тогава. Спокойно, търпеливо, методично… няма за къде и за какво да бързате или да сте припрени.

Нека това да се превърне във ваше естествено състояние.

Щом не се поддавате на мислите, умът ви ще се успокои, ще стане умиротворен, добронамерен към всичко и всички, безмълвен и пуст.

Именно пустият ум е основополагащото състояние за да можете да познаете Истинската си Природа и да се слеете с Нея. Така ще се изчистите от кармичните обвързаности и зависимости.

Този, който следва Истинската си Природа, той е единен с Изначалното състояние и не може нито да греши, нито да генерира положителна или отрицателна карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да постигате важните си цели!

3 thoughts on “Прераждане”

  1. Нед, много ме замисли …и разбира се доста успокоение и яснота внесе с това си обяснение за прераждането! Благодаря ти!!!

  2. Рада Лалева

    Малко съм объркана!?
    Никой ли не се грижи, поне мъничко, за нашите Души, когато напуснат Земния си живот?
    Бих искала, ако е възможно, да помоля за Вашето Знание!
    Благодаря! 💕

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *