Плацебо ефект

Синхронът на ума с Първоизточника е гаранция за силна и устойчива психика.

Цялото тяло, всички органи и функции, са неразривно свързани с психиката. Ако психиката не е устойчива, то и тялото и функциите му също няма да са стабилни. Може да имате много здраво тяло и да сте издръжливи на физически натоварвания, но ако психиката ви не е издръжлива и силна, това няма как да не се отрази и на формата на тялото ви. Силната психика генерира силна енергия, поддържа здрава нервната система и това също се отразява стабилността на ума.

Обратно, една разклатена психика със сигурност ще увреди и тялото ви. Знаете, че силните емоции и прекалената чувствителност разлюляват, разбиват нервната система и това се отразява и на работата на ендокринната система, и вътрешните органи, и на здравето.

Имам дълги години практика в медитативните техники, в генерирането и прилагането на психическа и вътрешна енергия и от тази гледна точка ще ви кажа, че който няма устойчива психика, той няма и добро здраве. А този, който е стабилен психически, дори да не се старае да подбира много храните си, неговата психика може да неутрализира отровите.

Ако вземем за пример плацебо ефекта, как работи той на науката не е напълно известно, но то е близко до ума. 

Когато човек е разстроен и психиката му е разклатена, дори малки, дребни препятствия могат да се окажат болестотворни и да му причинят физически неразположения или болест. При плацебо ефекта пациентът бива излъган, че приема лекарство, което ще го лекува, а в действителност му се дават витамини или някакъв друг вид “терапия”, т.е. симулирана и неефективна медицинска интервенция – лъжливо лечение.

Бидейки излъган, той се успокоява, психичните му сили се възвръщат и това е напълно достатъчно той да се излекува сам, т.е. неговата собствена психика да възстанови здравето му.

Обратният на плацебо ефект е, т. нар. ноцебо ефект. Това е, когато иначе безвредно лекарство може да ви увреди и то само от мисълта, че е ще ви подейства негативно.

Когато разколебаеш психиката и разклатиш вярата в себе си, в собствените си сили и в здравето си, дори и най-малкото препятствие може да те разболее. Разклатената психика разболява тялото при мисълта, че препаратът, който си приел ще ти навреди. 

Така и става, нестабилната психика със сигурност може да те разболее само при допускането, че нещо му се отразява зле.

На една стабилна психика, която не се поддава, която е в единство с Първоизточника си и която генерира психическа мощ, няма как да и въздействате с ноцебо ефект. Даже обратно, генерираната психична енергия може да въздейства върху реална материя или вещество и да я трансформира, да я превърне в удобен за нея материал, но това е вече друга тема!

Ето ви два примера, при които нашата собствена психика ни лекува или ни разболява. Сега няма да влизаме в дебрите на хипнозата, внушението и другите психологически методи, чрез които се въздейства и се оперира с психиката, а и чрез нея на физическото здраве или функциите на тялото.

Ако човек иска психиката му да е силна, устойчива и непоколебима, следва да се упражнява. Медитативните техники са едно изпитано през годините, през вековете средство.

Когато умът е в единството с Истинската си природа, той трудно може да бъде изведен от равновесие, а дори и това да се случи в някакъв момент, прилагайки натренираната си медитация, психиката бързо ще възвърне равновесието си – ще е отново устойчива и непоклатима.

Няма как да стоите стабилно в Себе си, да сте в единство с Истинската си Природа и да сте лабилни психически. Връзката между ума и Първоизточника ще ви зарежда с енергия, ще ви дава сили и сигурност и вие ще сте невъзмутими.

Ако практикувате редовно медитативните си техники, те ще оказват все по-бърз и по-силен ефект върху психическата ви устойчивост и така ще генерирате психическа мощ. 

Когато медитирате, вие само наблюдавате ума си, но без да вземате участие в мислите. Оставяте ги да се появяват в ума ви, да стоят и да отминават сами. Важно е само да не се оставяте да ви въвличат в тях. Не се опитвайте да спирате мислите, да ги гоните или да привличате добри мисли. Само ги наблюдавайте и не се захващайте с тях, те с времето ще утихнат и ще изчезнат. На тяхно място ще остане само пустото състояние на безмълвния, умиротворен и добронамерен към всички и всичко ум.

Така вие ще можете да знаете вашата Истинска Природа, да се слеете с Нея и да Я следвате. Този, който следва Истинската си Природа, той върви в Пътя на Безграничния, той не може да сгреши, да се обърка или да генерира карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да постигате важните си цели!

2 thoughts on “Плацебо ефект”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *