Проваляне на Изпитите на Съдбата

Няма как да се избегнат черните периоди от живота, но имайки медитативните, дихателните и енергийни техники, е гарантирано, че ако се прилагат правилно и на точните им места, здравето ни ще е винаги в изрядно състояние.

Вие знаете, че животът има своите приятни и неприятни моменти. Важно е, когато попаднем в черните периоди, т.е. тези, които са изпълнени със страдание, да не залитнем по някоя от слабите си страни – към пороците си.

Някои хора се чувстват слаби и посягат към алкохола. Вместо да си кажат: “Каквото и да ме сполети и колкото и дълго то да продължи, аз ще го победя с моята практика. Ще бъда и по-силен, по-издръжлив и ще устоя на ураганите на живота.”

Независимо, дали ще ви се струва възможно или не да преминете през сериозните изпитания, вие не бива да напускате и да изоставяте медитативните си практики. Когато дойдат такива събития в живота, човек не бива да се разочарова, да губи вяра или да се отчайва.

Естествено е, че щом имате трудни и изпълнени със страдания периоди, върху вас да връхлетят всякакви мисли в черни краски. В такива моменти всичко може да ви се струва безсмислено, безперспективно и абсурдно. Ще ви навестят мисли за несправедливия живот, за неоснователни страдания, а и че целият ви живот е ненужен и нелеп. Също човек може да започне да роптае против Абсолюта и “неговите своеволия”.

Всичко може да мине през главата на човек, който е в страдания – всякакви мисли и емоции – от разочарование и униние до гняв и ярост към целия свят и Всемира. Ако в тези моменти на изпитание започнем да хулим и да очерняме всичко с мислите си, всичко това ще започне наистина да чертае лоша съдба и неблагоприятна карма.

Добре би било в тези моменти да можем да запазим присъствие на духа и всеки ден да практикуваме очистване на ума си. Щом останем непоклатими и неповлияни от тези лоши периоди от живота си, ние ще получим закалка, сили, ще оттренираме стоицизма си и ще сме готови да преминем други такива изпитания.

А ако се скапем, ако започнем да хленчим, да хулим всички и всичко, да обвиняваме Абсолюта, да ни се струва, че всичко е противоречиво и без смисъл, това би означавало, че сме допуснали вътре в нас да циркулира нехармонична, зла, патологична енергия.

Това вече е предпоставка за бъдещи болести – физически, ментални или психически. От друга страна, ние се проваляме на този изпит, даден ни от съдбата, което означава, че ние отново ще трябва да преминем през него и да го издържим.

Ако постоянно се проваляме на изпитите, ние отново и отново ще повтаряме същите събития под една или друга форма. Пак и пак ще трябва да се връщаме в такива или подобни преживявания. И ако много се отклоним от правилното поведение, ще започнем да генерираме карма, т.е. ще проектираме в бъдещето такива неща и събития, които да отработваме и към което сме се провалили.

Черни периоди винаги ще има, но щом има правилни медитативни техники и щом ги прилагаме правилно и точно, тези периоди ще ни бъдат в помощ! 

Те ще ни научат, ще ни направят опитни, волеви и дисциплинирани и по този начин, нищо няма да е в състояние да ни се опре. Каквато цел си поставим, ние ще можем да я постигнем, защото ще притежаваме Силата идваща от издържаните изпитания. 

А ако се откажем, ако се размекнем и предадем на трудностите, ние ще създадем в нас пороци, зависимости, привързаности и отвращения и ще се окажем в клопката на илюзорното, на изкушенията, на зависимостите – ще влезем в капана на Мара изкусителя!

В такива периоди трябва ясно да помним Дзен поговорката: “Адът не е наказание, той е тренировки.”

По начало страданията са, за да ни укрепят, да ни направят силни, непоклатими и недосегаеми за изкушенията, невежеството, страстите – за да бъдем Истински!

За това, че някои се поддават, ще последва карма. Но кармата също е вземане на изпити или отново попадане в изпитанията, които не сме издържали.

Нека да ви напомня техниката за медитация за да я отработите и да може да ви служи в такива трудни моменти:

Наблюдаваме ума си, но без да се захващаме за мислите, които ще изплуват в съзнанието ни. Не разделяме мислите на добри или лоши, на правилни и неправилни, на свети или порочни. Само ги наблюдаваме, без да им даваме участието си. Така постепенно те ще намалеят и ще утихнат. Умът ви ще се успокои – ще стане пуст, умиротворен и добронамерен.

В това състояние ще можете да се насочите навътре към Себе си, да познаете и да се слеете с Истинската си природа. При медитацията не бива да се бърза и не бива да се очаква незабавен резултат. Резултатът ще е налице, но не се пришпорвайте, защото така ще си създавате допълнително напрежение.

Този, който е в ритъм с Истинската си Природа, той е в единен ритъм и с Абсолюта. Той не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе и да можете да постигате определените си цели!

6 thoughts on “Проваляне на Изпитите на Съдбата”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *