Постигане на целите

Всички ние сме много различни и е доста трудно “да влезем в обувките” на другите. Можем да дадем съвет и той да ни се струва лесно осъществим и много полезен, но това ще е валидно само за нас самите. 

Когато желаем на някой доброто, то би следвало първо да го опознаем добре и чак след това да казваме как ние бихме постъпили в дадената ситуация. Едни неща са лесни за едни хора, а други са трудни и обратно, същите лесни неща са непосилни за някой човек, който има друг характер, опит, умения. Все пак има области, които всички малко или много трябва да могат да владеят. 

Например, всеки един би било добре да внимава, да се старае да съхранява и поддържа здравето си. Както и всеки човек би следвало да упражнява, да тренира и да има волеви качества, защото това е присъщо на всички, които оцеляват и имат сили да преодоляват препятствията дадени им от съдбата и живота.

Живеем в такива времена, че всички, почти всички още от деца са осигурени материално и всички живеят в ненарушим комфорт. Родителите се грижат и косъм да не падне от главите на децата и ако е възможно те по никакъв начин да не се затруднят в нещо – да нямат проблеми. Това обаче не е никак добре, защото всички пропускат времето на каляване на психиката и организма още от детството.

Има качества, които е задължително да бъдат възпитавани още от малки. Изземвайки всички трудности от децата, ние ги лишаваме от възможността те да се тренират, за да могат да се справят с проблемите, с които животът ще ги сблъсква. Когато растат така – без проблеми, без трудности и без възможности за справяне с мъчнотиите, те остават без защита и без умения да живеят и да се справят с живота си като пораснат.

Добре, когато всичко това вече факт, е добре да се започне наваксването на пропуснатото през годините, а именно да се пристъпи към оттренирането на тези умения. Сега е лесно да говорим: “Те младите нищо не знаят, те за нищо не стават и нищо не могат. Всичко им се струва трудно и нищо не можеш да ги накараш да правят… всичко на нас чакат…”. Има много вярно в тези думи, но както казах в началото, докато не влезем в обувките им и докато не ги разберем, е много трудно да се дават съвети. 

Важно е да се започне отнякъде. Да се започне с изпълняването на прости, по-лесни задачи и постепенно да се пристъпи към по-сложните и трудни неща. Знам, че това не е никак проста задача, тъй като когато човек се е отдал на леността, на мързела и е станал малодушен и слабохарактерен, не можеш току-тъй да го извадиш от това му състояние. Необходимо е много увереност, воля, упоритост, за да му възлагаш задачи и винаги да следиш за изпълнението им. 

Постепенно, методично, неотклонно и те ще наваксат пропуснатото през годините. За целта трябва да се заредите с търпение, стоицизъм и спокойно да следвате плановете си.

Няма нещо, което да е непостижимо или невъзможно, само умът може да направи да си мислим, че има невъзможни неща. Невъзможни неща няма! Когато човек е изпълнен с решителност, воля и когато последователно преследва целите си, нищо не може да му устои.

Нещо не се било получило – ами добре, пак, и пак, и пак, започвате отначало. Не е срамно да се провалите! Може, няма човек на земята, който никога да не се е провалял. Може да не успявате, може да падате, може и да плачете и това да ви довежда до страдания, но няма да се отказвате никога! Ставате и започвате отначало, като внимавате да не допуска същите грешки, които са довели до провала. Отново и отново привеждате замислите и плановете си в действие.

Ако сте с такава настройка и ако никога не позволявате на разочарованието, на отчаянието да завладеят ума ви, вие неминуемо ще успеете. Щом не се предавате, успехът ви е гарантиран 100%!

Нека сега да ви припомня техниката за медитация:

Наблюдавате ума си, но без да участвате в мислите, които ще възникват, ще стоят и ще отминават. Няма да им отдавате значение, няма да гоните лошите мисли, както и няма да се опитвате да моделирате ума си.

Умът ви изначално знае и може всичко, просто не бива да му пречите като се захващате с мислите и така да го замъглявате. Щом стоите и не се въвличате в това, което ума продуцира, той ще утихне и ще се успокои. Ще дойде в естественото си състояние на пустота, добронамереност и умиротвореност. В това състояние, вие ще можете да се насочите към вашата Истинска Същност, да я преоткриете, да я опознаете, да се слеете с Нея и да действате в единство с Нея!

Не бива да бързате, не бива да пришпорвате нещата и не бива да се стремите към бърз успех и резултати. Спокойно, търпеливо и методично практикувайте медитацията си и като не се отказвате, успехът ви ще е гарантиран!

Този, който следва Пътя на Себето, той върви в Пътя на Небето и не може да сгреши, нито да си създава неприятности или карма!

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да реализирате важните си цели!

170 thoughts on “Постигане на целите”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *