Място за усамотение

Няма смисъл да търсим място за усамотение, тъй като то се намира вътре в самите нас. В началото може, разбира се да си търсим уединено, тихо, спокойно място за медитация, но това е само дотогава, докато техниката ни стане устойчива и за да добием сигурност в нея. 

Ако след като сме научили техниката си достатъчно добре и ако пак непременно търсим такива уютни места за медитация, това би означавало, че приложението ú ще бъде много ограничено и крайно недостатъчно. 

Срещал съм хора, които казват: “Не мога да медитирам тук, много е шумно, има много хора, автомобили, смог, воня, лоши енергии.. Постоянно някой нещо прави, вмешателстват ми и не мога да се концентрирам…” 

Безспорно е приятно, когато сте сред природата и когато няма шум и намеса в личното ви пространство. Естествено, че така е най-добре и че медитацията най-лесно се получава в такива условия. Но не винаги ни се получава да имаме такава среда. 

Животът изисква други неща и истински качествената медитация би трябвало да може да бъде реализирана във всякакви обстоятелства – дори във враждебна, нехармонична, неприятна среда.

Както казва непобедимият самурай Миямото Мусаши: “Можете да се биете само по начина, по който тренирате” 

В смисъл, ако можете да навлезете в медитативно състояние, въпреки всички неприятности, вмешателства и неблагоприятни влияния върху психиката ви, това означава, че вие сте овладели техниката. А ако ви са необходими тишина, спокойствие и мир около вас, за да постигнете вътрешния си покой, то това значи, че ще ви е необходима още много работа и усърдна практика.

Днес искам да наблегна на това, че за да сте способни да се овладявате във всички ситуации, би следвало да прилагате това, което сте тренирали. Не може да искате да се контролирате – да не се поддадете на гнева, на страха, паниката, тревожността, ако в моментите, в които искате да се овладеете, прилагате някой друг метод, техника или съвет. 

Практикувайки медитацията си, т.е. наблюдението на ума, би трябвало да можете да го приложите във всеки момент от живота си. А не когато се изнервите, раздразните, разгневите, да забравите медитативната си техника и да се опитвате да внесете ред в психиката си чрез някоя друга случайно подочута техника.

Затова щом постигнете спокойствие на ума, следващия етап е да можете да правите това, т.е. да можете да пренесете техниката в необходимите моменти – когато е нужно да запазите психичното си равновесие. 

Поддържането на стабилна психика и чист ум е гаранция, че каквато и външна енергия да ви атакува или да се опита да се намеси в организма ви, вие своевременно и бързо ще можете да регистрирате намесата и бързо да започнете неутрализирането ú. Просто ще знаете вашето спокойно, умиротворено, добронамерено състояние на ума и всяко вмешателство ще се открои и ще ви стане ясно. 

Важно е да сте винаги в Себе си, заради желанията за вмешателство, за внушенията, които никак не са рядкост в съвременния свят. Щом стоите стабилно в себе си, всяка манипулация от страна на заобикалящата ви среда, хора или събития, ще бъде под ваш контрол – никой няма да може да ви “сготви”.

Ето ви отново техниката за медитация:

Наблюдавате ума си, но без да участвате в мислите, които ще се появяват. Няма да отдавате значение на мислите, няма да ги гоните, да ги каните, да се опитвате да ги променяте, да ги замествате и прочие. Само наблюдавате това, което се появява в ума ви, но без го развивате и без да се захващате за него.

Така постепенно с практиката умът ви ще се успокои и ще навлезе в пустото, безмълвно, умиротворено състояние. Не бива да имате очаквания за бърз успех и резултат, защото това ще поражда допълнително напрежение и ще се обезсърчавате.

Спокойно, методично, последователно ще си практикувате и резултатите ще дойдат от само себе си. Така ще сте в състояние да знаете, да се слеете и да следвате Истинската си Природа – ще вървите в Пътя на Безграничната и Вечна Вселена!

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си и да можете да постигате поставените си цели!

3 thoughts on “Място за усамотение”

  1. O que devo fazer se tiver dúvidas sobre meu parceiro, como monitorar o telefone celular do parceiro? Com a popularidade dos telefones inteligentes, agora existem maneiras mais convenientes. Por meio do software de monitoramento do telefone móvel, você pode tirar fotos remotamente, monitorar, gravar, fazer capturas de tela em tempo real, voz em tempo real e visualizar telas do telefone móvel. https://www.xtmove.com/pt/how-to-monitor-my-partner-cell-phone-without-target-phone/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *