Закономерностите на живота и смъртта

Няма същество, което да се родило и да не умре. Имало е много хора и същества преди нас живели и ще има още много след нас – безкрайно много. Вместо да се замислим за смисъла на живота и какво ще последва по-нататък, ние живеем така, все едно че сме безсмъртни.

Да, в действителност ние сме безсмъртни, само че не по начина по който си го представяме. Телата ни са временни, животът на земята е кратък като дъх и всичко което сме направили тук на земята ще остави своя отпечатък занапред. В смисъл, ако говорим за човешкия живот, той е строго ограничен и естествено, че всички до един сме смъртни. Ще живеем кой повече кой по-малко, но рядко някой надхвърля сто години. Толкова е предопределено да живеем в едно човешко съществуване и съответно предстои напускане на това тяло, което хората наричат смърт.

Не така стоят нещата обаче, когато говорим за Истинската ни Същност. Тя, Истинската, Буда природата в нас, е безсмъртна, непогрешима, непроменима, неунищожима…, не можеш да я уязвиш, да я нараниш или повредиш по никакъв начин – не може да я изгориш, не става и да я нарежеш на парчета или да я прободеш с нож, не можеш да я удавиш или удушиш.

Накратко, Тя е Божествената част вътре във всеки от нас и никой и никога не е в състояние да И направи каквото и да е. 

Да, освен частицата на Извечната ни Същност в нас има и още други енергии, които ние трупаме по време на живота си – този, предишните или следващите.

Примерно, през човешкия живот ние като начало сме Божествени, но влизайки в ограничените и слаби човешки тела, умовете ни се заблуждават и са склонни да се поддават на сетивно-чувствените удоволствия. Така, малко по малко и лека-полека с времето, натрупваме в нас енергиите на заблудата, на мъглата в ума, на пороците, на невежеството. В сърцевината на всеки от нас – ама на абсолютно всеки, стои Божествената Природа (наслушах се на глупости, че един имал душа, а друг бил нямал). 

И тази Божествена Същност ние я обвиваме с тези енергии на заблудата и илюзиите, които могат да са: гордост, алчност, себичност, корист, завист, омраза…

Точно тези недобри енергии не ни позволяват да познаем себе си и да сме в едно с Божествената ни Природа. Затова всички религии и духовни учения по света, спазвайки определени правила, закони, повеления се опитват да унищожат или поне да намалят до минимум тези зли енергии, които са се разположили в ума ни. 

Дори спазвайки елементарни правила или божествените закони пак можете да отслабите и да унищожите докрай тези бариери между ума и Вътрешната ви Природа.

Разбира се, правилата могат да го направят донякъде това, но медитацията е последната права от състезанието към пристигането “у дома”. Затова ви я препоръчвам и ви я обяснявам неуморно, защото това е един от най-преките пътища към завръщането в Себе си. 

Е, има един още по-пряк път, но той е пълното посещение и абсолютно отдаване на Безграничното, което не винаги е достъпно за всеки. Медитацията леко и достатъчно бързо ще ви върне там откъдето изначално сте тръгнали.

Още нещо, откажете се от омразата към другите и от отмъщенията, защото другите това сте вие. И ако отмъщавате, ненавиждате или мразите някой, то това неминуемо ще рефлектира върху вас в бъдещето.

Може би не знаете, но в японското изкуство на шпионажа – Нинжуцу, никога не се говори за убийство. И това не е заради дискретността. Не се говори за убийства, а там се това се нарича “Методи за гасене на облика”.

Може в последствие изкуството да е изопачено и да се е отклонило от първоначалния си смисъл, но изначално в същността си то е истинско. Нещата се назовават така, защото никой не може да бъде убит – посечен, удушен, удавен, изгорен завинаги. 

Да, можеш да му угасиш облика, т.е. човешкото му тяло, но ако го направиш, това не в синхрон с Пустотата – със Себето, ще трябва да се приготвиш за среща с убития в неговия нов облик – в ново тяло, в ново амплоа – като нов човек.

Да може да си угасил онзи облик на онзи човек тогава, но очаквай ново включване, за което ти няма да си подготвен и за което ти ще си в неведение. След години, когато си вече поостарял и отслабнал, ще срещнеш новия облик на онзи стария свой враг и тогава навярно се сещаш какво ще се получи…

Така работи кармата. Живеем си и някой отнякъде се появява или от нищото изникват препятствия, трудности – може да са във вид на болест или някаква друга неволя, но… всичко това си има предистория, която е дълбоко в нас.

Ние знаем всичко в дълбокото си подсъзнание – в несъзнаваното, само в съзнанието ни не отразено това. Като хора ние може и да недоумяваме, но… така работи законът на кармата. 

Говорехме за смъртта – нека всеки да живее така, че за в бъдеще да не среща някой, към който да има дългове или неизчистени сметки. 

Този живот е едно, а вечността е нещо съвсем друго. Осъзнатите знаят закономерностите на живота и смъртта и не правят неща, които не биха искали да са проектирани в следващите им прераждания.

Дълга е тази тема и ще я продължим някой друг път. Сега нека отново да ви упътя за посоката към дома ви – медитацията:

Когато медитираме, ние наблюдаваме ума си, но не вземаме участие в мислите. Не им отдаваме значение, не ги развиваме, не ги подбираме и не се опитваме да моделираме мислите си. Внимаваме само да не се въвлечем в тях, а това ако се случи, веднага щом се осъзнаем, отново се връщаме към наблюдението без да се захващаме с тях. 

Така постепенно умът ви ще утихва все повече и повече и ще достигне до състоянието на Пустотата – умът ви ще се успокои, ще стане безмълвен, умиротворен и добронамерен към всички и всичко. По този начин ще се приближите до Истинската ви Природа, ще я познаете, ще се слеете с Нея и ще Я последвате навсякъде в живота си.

Този, който следва Себе си, той не може да сгреши или да си създава карма.

Пожелавам ви упорита, всекидневна медитативна практика и умело да прилагате дихателните и енергийни техники, за да сте Себе си, да сте здрави и да постигате определените си цели! 

1 thought on “Закономерностите на живота и смъртта”

  1. Grâce au programme de surveillance parentale, les parents peuvent prêter attention aux activités de téléphonie mobile de leurs enfants et surveiller les messages WhatsApp plus facilement et plus facilement. Le logiciel d’application s’exécute silencieusement en arrière-plan de l’appareil cible, enregistrant des messages de conversation, des émoticônes, des fichiers multimédias, des photos et des vidéos. Il s’applique à tous les appareils fonctionnant sur les systèmes Android et iOS. https://www.xtmove.com/fr/how-to-track-and-read-someones-whatsapp-messages-calls-location/

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *