Стъпките на Волята на Духа

Дните за равносметка отминават и сега е на ход планирането. Не е казано, че не бива да имаме никакви желания, по-скоро е необходимо безпрекословно да можем да управляваме желанията си.

Естествено, че всеки от нас има някакви нужди и трябва да се стреми да осигури необходимото. Разумно е обаче да знаем докъде да отидем в постигането на целите си, така че да задоволим всичко от което имаме нужда, но и да не отидем твърде далеч.

Всички сме били свидетели на хора, които отдавна са постигнали целта си, но продължават още, и още, и още се стремят да трупат богатства и безсмислено да се ограждат с фалшива сигурност и суета.

Човек не може и не бива да живее само заради себе си и заради собственото си преуспяване и добруване. Планирайки нещата за тази година, би било много хубаво, освен преследването на собствените си нужди, да отдадем част от времето и усилията си, за да сме полезни и на другите хора и на света.

Сега нека това да не ви звучи като някакъв високопарен лозунг, защото хората посветени на духовното и на постигането на Дзен, непременно би трябвало да служат на Единното Цяло. А То – Единното Цяло, не сме само ние отделните личности, нали така?!

Единното Цяло сме всички ние, но без нито едно изключение. Всеки от нас е уникален с нещо и е неразделен – неделим от Цялото. И ако се опитаме, макар и мислено да омаловажим, да презрем или да изключим някой от Безкрайното Цяло, ние се обричаме на фалш и неуспех, защото това е невъзможно. Може да се пробваме или да настояваме, че някои не бива да е част от Едното, но това ще е само в нашия ограничен себичен ум.

Няма човек, същество, или дори нежива материя, която да е излишна или да е ненужна. Когато нещо стане “ненужно”, то просто се преобразува – превръща се друг вид и така пак е в полза на Цялото.

Напоследък все по-често чуваме как се говори с омраза, ненавист, презрение. Това трябва да се запомни: “Всеки, абсолютно всеки и всичко си има своето място и предназначение в безкрайната Вселена. Няма никой ненужен и няма нищо излишно. Само, когато не е на точното си място – само тогава то е дисхармония и дисонанс, но заеме ли неговото си точно място и с неговото си призвание, то става полезно, незаменимо, неотразимо.”

Думата ми днес е затова, че когато планирате ходовете и действията си през тази година, да отделите поне малко време и енергия в полза на другите. Е, разбира се, на всички не може да помогнете, но ако всеки от нас направи някаква такава стъпка, на всички ще им бъде помогнато.

Ето, например, аз дълги години съм се занимавал с медитативни и енергийни техники. И нека да не звучи нескромно, но аз знам какво умея. Ами ако вървя по логиката на себичните хора, защо трябва да говоря за това: “Знам си нещата, що ми е изтрябвало да ги обяснявам на някой друг? Защо и за какво да се бъхтя да обяснявам правилните техники, пък и защо да издавам тайните си? Като съм постигнал нещо си, то си е за мен… Какъв е смисълът да ги споделям с другите, че и да ги показвам, а и да настоявам…”

Ето такива неща минават през ума на хората с егоистично мислене. Само че хората, които изпълняват волята на Духа, не се водят от себични мисли. Ако наистина се водите от Пътя на Духа, не можете и няма как да не помагате на другите и на света, защото това прави самият Дух – Той е Сътворителят, Вседържителят, Унищожителят на всичко фалшиво, погрешно, извратено!

И ако вие не слушате и не изпълнявате волята Му и ако не вървите в Неговите пътища, то ти просто няма да си единни с Него.

Затова са несъстоятелни и неверни думите на някои, че като постигнели Нирвана, щели да се усамотят и да се наслаждават блажено и завинаги. Да, ако това бяха техните желания на маймунския им ум – да. Но ако се водят от Безграничния Дух – от Единното Цяло, това няма как да се случи, защото Единното Цяло е неделимо.

И ако сте постигнали нещо, то това следва да го постигнат всички – абсолютно всички! Чак тогава и само тогава можете да престанете да помагате! Иначе просто ще сте фалшиви и няма да вървите в Пътищата на Духа.

Ами то ако беше според поговорката: “Всяка коза за свой крак…”, защо да пиша дори една единствена буква или дори препинателен знак, защо? Кой ме кара и защо да го правя? Ето, знаете как да постигнете Вътрешния си Мир, знаете как да се наслаждавате на Покоя, ясно ви е как да се освободите от вмешателствата на външния свят и фалшивото, защо, защо ви е да се занимавате с някой друг, още повече безплатно и безвъзмездно??

Така може да мисли само някой, който не познава Духа и който не се води от Него! Този, който върви в стъпките на Духа си, е наясно, че неговите си желания или капризи трябва да отстъпят на волята на Духа – от Него да се води всяко действие или ход и от Него да произтича целият му живот.

Затова, приятели, ако искате да Безграничният Вседържител – Духът да ви помага, да ви води и да ви направлява, следвайте Го! Тогава наистина ще сте в безопасност!

Тогава ще знаете, че нито горгона вируз може да ви порази, нито пък ще има враг или някой, които да може да надделее над това, което сте предприели.

Умелото следване на Вътрешното ще ви води към полезните ходове и към реализирането на целите ви!

Пожелавам ви през новата година успешно единство с вашата Вътрешна Същност – да Я следвате неотклонно, защото точно Тя е продължението на Безграничния Разум владеещ Безкрая!

www.neddimov.com

2 thoughts on “Стъпките на Волята на Духа”

  1. Ao tirar fotos com um telefone celular ou tablet, você precisa ativar a função de serviço de posicionamento GPS do dispositivo, caso contrário, o telefone celular não pode ser posicionado.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *