Упражняване и Възстановяване на Психиката

Как се тренира търпението?

Как се преодолява раздразнителността?

Как да победим страховете си?

И още на много подобни въпроси, ще ви отговоря – чрез медитативна практика.

Както тренира човек, така след това ще може да се справя с предизвикателствата на живота. Не може да не се упражнявате в нещо и после много да ви се иска да го можете. Ами я сега си представете някой, който никога не е хващал музикален инструмент в ръцете си, дали ще може да свири. Няма да може, естествено.

Или ако някой не е ходили на училище, дали ще може да чете, да пише, да разбира уроците? Няма да може и това е нормално.

Ако в ежедневието си предимно се ядосвате, притеснявате, тревожите, тогава всъщност вие упражнявате психиката си в тревоги и притеснения. Постепенно до такава степен се “усъвършенствате”, че ставате неузнаваеми за тези, които са ви познавали от преди това. И това е напълно разбираемо, защото така човек загубва естествения си облик.

И обратно – ако редовно тренирате психиката си чрез медитация, дишане и енергийните техники, вие ще можете да се завърнете и да възстановите психиката си, каквато тя е била в най-добрите ви години.

Някой не можел да седи на едно място, т.е. до такава степен се невротизирал, че е изгубил и забравил неговото си естествено състояние. И какво да прави сега?

Силно наложително е да започне да медитира. Ако в началото не може да стои 2 минути на едно място, той постепенно може да увеличава времето за медитация с няколко секунди и така с времето ще възвърне търпеливостта си.

Или пък ако някой до такава степен се е изнервил и не понася никой около себе си, ами нека да започне да медитира в спокойна среда. Така малко по малко ще свикне и тренирайки оставането в Себе си, ще свикне да преодолява смущенията и дразнителите.

Други пък са обземани от страхове. Много препоръчителна за тях е медитацията, защото щом в спокойна обстановка свикне да не се въвлича в плашещите мисли или мнимите опасности, той, работейки и усъвършенствайки медитацията си, ще се научи да не се въвлича в никоя от клопките на тревожния ум. И след като успява да остане в Центъра – в Същността си, страховете повече няма да имат власт над него.

Не могат да се изброят психологическите проблеми, но ако човек се приучи да не напуска Себе си, всички останали неща ще се подредят от само себе си.

Често съм чувал някой да казва: “Ама аз не мога да преодолея там еди какво си – не става, не ми се получава…” Да, те всички неща са трудни преди да станат лесни.

Упражнявайте се, приятели, практикувайте и ще видите, че няма непостижими неща. Не се поддавайте на слабоволието и ниското си самочувствие.

Всъщност тези неща са просто мисли и щом се научите да не се въвличате в тях, те ще изчезнат сами. Няма смисъл от много приказки, необходимо е веднага да пристъпите към практиката си и да сте постоянни в нея.

Някой човек дълго се кани да започне нещо – то от утре, или от понеделник, или от началото на месеца, или от нова година. Забравете такова планиране!

Започва се от сега, т.е. от конкретния момент и никога не се прави компромис. Няма трудно, няма лесно, просто го правите и това е.

Както се отнасяте с упражненията, със самоусъвършенстването и завръщането в Истинската си Природа, такива ще сте и в живота.

Има една много хубава турска поговорка, която гласи: “Не възпитавайте децата си като агнета, за да не ги пасат в бъдеще като овце”.

Това се отнася и за децата, но и за нас си самите, защото ако сте навикнали да се подчинявате и да се чувствате беззащитни, като такива ще се представяте и в самия живот. И каквито се показвате пред света и живота, по такъв начин ще бъдете третирани!

Започвайте медитативната си практика и ако някъде срещнете трудност или се объркате, тук, в група Дзен, ние сме налице.

Ако уважавате себе си, не се оставяйте на произвола на живота, или да бъдете водени от хора, за които само материалното или финансовите интереси са цел.

Важното винаги е духовното – вашата Вътрешна Същност и нека то да бъде водещото в в живота ви.

Пожелавам ви упорита медитативна практика!

4 thoughts on “Упражняване и Възстановяване на Психиката”

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *