Буквар по медитация (част 2). Възгледи.

Преди да започна с различните техники на медитация, бих искал да ви запозная как да настроите ума си, за да е медитацията ви по-лесна и достъпна.

Важно нещо е да се пазите от желание за мъст, омраза, осъждане, възмущение и да не храните неодобрение към света и другите хора. Добре би било да не се вторачвате в недостатъците и грешките на другите. И по възможност да не изпитвате към тях неприязън, упреци и осъждане. Едно е да имаш правилна преценка и възглед за света, а съвсем друго е да храниш злоба и ненавист, които да водят към желание за страдания на провинилите се. – Не осъждай другите и не мисли себе си за безгрешен, защото това е едностранчиво и е изкривена представа за света. Това променя и изкривява ума, т.е. той става различен от същността на Духа.

Любовта към Природата е другият важен възглед, който ще улесни медитативната ви практика. Това включва да обичате всичко в света – живата и не жива природа, растенията, дърветата, животните, земята, камъните,  и въобще цялата вселена. Този, който е настроен негативно към природата, ще му е много трудно после да я приеме като част от себе си.- Обичай Природата като себе си, родителите и най-близките вам хора.

Добронамереността към целия свят е също важно условие в ума ви, за да можете по-лесно да се слеете със Себе си, което е продължение на Абсолюта. Тъй като Единното Цяло включва всеки и всичко, ако вие не сте склонни да приемете нещо в света и ако го смятате за незначително и излишно, то вие ще изолирате една част от себе си. Това неминуемо ще породи вътрешно разделение и невъзможност да сте в пълно единство с Изначалното си състояние. – Бъди добронамерен към всички, всичко и към целия свят.

Фанатизмът е много голям препъникамък към сливането със Себе си, защото ако сте склонни да изпадате в крайности или ако с омраза се отнасяте към някой или нещо, то тази крайност, няма да позволи да отидете в Центъра на Същността на Нещата, т.е. в Първоизточника. Така бидейки пристрастни към вашата си кауза или ако сте отвратени до омраза от чуждите учения, това ще ви държи далеч от Единството на Цялото. – Бъди разумен и толерантен в преценките си, и никога фанатичен.

Амбицията, когато е прекалена, също няма да ви е от полза и няма да е във ваша услуга. Защото, ако безогледно се впускате в някаква страст, то вие ще се слепи за оптималното изпълнение и разумното постигане на целта си. Дори ако сте крайно амбицирани в медитацията, това ще ви забави или ще попречи на крайната ви цел – сливането със Себе си. Представете си, че сте толкова запалени по постигането на просветлението и вместо да изберете оптималния път към него, вие се впускате в максимална медитация или в някоя от другите техники, така че се преуморявате и дори блокирате тялото и психиката си от пренапрежение, изтощение, сковаване от усилие, прегаряне от пресилване и др. Това няма да е във ваша услуга, а ще е пречка към целта ви да достигнете Себе си. – Прекомерната амбиция е заслепеност и води към праволинейност, така ще пропуснете краткия път към Изначалното.

Да приемаш другите хора като част от Себе си, е важно условие в ума на медитиращия. Не може да се мислиш за богопомазан, а всички останали незначителни. Това означава, че като Същност, ти приемаш само една част от Духа си – една част от Себе си, а другите части ги смяташ за невзрачни и безполезни. Това моментално те възпира да приемеш Единното Цяло и колкото и да се стремиш към Него, докато не приемеш всеки и всичко за част от теб самия, ти сам ще се поставяш в изолация от Безграничния. – Приемай другите като самият Себе си.

Храненето е от особена важност. Ако консумираш много възбуждащи храни, или ако преяждаш, това ще е пречка към сливането със Себе си, тъй като един преял човек е обхванат от леност и е предразположен към заспиване. Това не е в полза на медитацията. Месото трябва да се консумира най-много 2-3  пъти седмично, защото прекомерната му употреба замъглява съзнанието и прави медитацията ви по-трудна и непосилна. Иначе пък, ако извършвате много тежка физическа работа и ако не консумирате месо или яйца, ще изпаднете в състояние на преумора и изтощение. Храната е добре да бъде така избирана, че да задоволява нуждите на тялото, но без да натрупвате много излишъци и мазнини и без да преяждате в храненията. – Бъдете внимателни какво слагате в устата си, защото това може да затрудни или да направи медитацията ви по-трудна или по-лесна.

Пазете се като от болест от приемането на дрога, наркотици, опиати или каквито и да са халюциногенни вещества. Избягвайте всякакви „енергийни напитки“, защото те изобщо не са енергийни. Те просто превъзбуждат психиката и нервната ви система и разстройват умереността на емоциите и яснотата на ума. Когато човек е под въздействието на такива вещества, той става подвластен на тяхната възбуда и му е много трудно да слуша Вътрешната си Природа. Бих ви казал да избягвате и алкохола и цигарите, но ако в самото начало на практиката си не можете без тях, то поне ги редуцирайте и постепенно ги изхвърлете от живота си. – Дрогата е път към страстите, а не към вашата Истинска Природа, въпреки че понякога под благовидния предлог, че успокоява съзнанието, някой може да ви я пробутва за полезна.

В самото начало, ако ви е трудно да останете седнали на едно място, използвайте дълги разходки сред природата. Така ще наситите организма си с кислород и ще успокоите нервите си, за да може да стане достъпно седенето на килимчето и пристъпването към медитативна практика. Или пък ако сте нервни или превъзбудени от някаква случка, след дългата разходка може да погледате звездното небе, това определено ще ви даде сили и ще успокои психиката ви, така че след това да сте в състояние да се вглеждате в Себе си и да практикувате медитацията си. Ходенето бос пък ще ви освободи от натрупаните негативни токова в тялото ви, не го подценявайте и използвайте всяка възможност, за да стъпите на земята и да походите боси. А ако имате време може да се поразтъпчете сред природата – сред полето, в гората, в планината или покрай морския бряг.

Чувал съм хора да казват:“Не мога да стоя на едно място, хващат ме дяволите.“

Добре, хващат, не хващат, използвайте дългите разходки сред Майката Природа, останете във физическо мълчание по-дълго време и ще видите, че след физическото мълчане, ще дойде или поне ще стане достъпна медитацията, за да достигнете в последствие и до менталното мълчание.

По възможност избягвайте много дългото или пък краткото, но емоционално говорене, влизането в конфликти, противопоставянията, препирните и споровете, защото те тласкат ума в едно безспирно бръщолевене, което ще затрудни медитацията ви. А ако случайно попаднете в някоя клюка, клевета или интрига, не се впечатлявайте прекалено, По-добре е да оставите другите да говорят неистини, отколкото после вие самите да се чувствате изтощени, смачкани и омерзени от това, че сте изпаднали в истерия, че сте буквално изядени енергийно и емоционално и сте се унижавали да се обяснявате. Нека да си мислят, каквото си щат. Така или иначе времето поставя истината нависоко – на покрива, за да се види от всички, така неминуемо ще стане и във вашия случай. Избягвайте силните емоции, дори да сте нападнати или третирани несправедливо.

Постъпвайте към другите и се отнасяйте към света така, както бихте желали да постъпват и да се отнасят другите към вас. Така, без особени усилия няма да трупате карма и ще избегнете бъдещи неприятности и страдания. А от друга страна медитацията и пътят към Себе си ще станат по-леснодостъпни и реализуеми.

Има още много начини медитацията ви да стане по-леснопостижима, но за тях ще ви говоря по-нататък.

Утре възнамерявам да започна с описанието на някои от медитативните техники. На различните хора им допадат различни похвати и пътища към Себе си, затова няма да се ограничавам само с една. Макар техниките да са различни, те в крайна сметка водят към едно – завръщането в Истинския Дом – Себето.

В буквара по медитация ще се опитам да опиша техники за различните възрасти, според професионалното мислене, и също да са предназначени за различните социални слоеве. Всички хора сме еднакви и всички хора сме различни, затова практиките трябва да са адаптирани така, че да няма хора, които да не ги разберат и практикуват. Идва едно ново време, което ще е различно от старите времена с това, че ще оцеляват и благоденстват хората на Духа. А на другите ще се наложи да повтарят отново „класа“ и после ще отидат отново на изпит. В крайна сметка, щат или не щат, ще научат пътя към Себе си, и ако не стане по лесния начин, ще стане по трудния.

Следва продължение…

25 thoughts on “Буквар по медитация (част 2). Възгледи.”

 1. Para esclarecer completamente suas dúvidas, você pode descobrir se seu marido está traindo você na vida real de várias maneiras e avaliar quais evidências específicas você tem antes de suspeitar que a outra pessoa está traindo.

 2. Анонимен

  Здравей, с благодарност за днешните пояснения! За възможността да срещна, поуча и последвам учителя по начин на живот!
  Нед, вярвам, че ще съумееш да избереш достъпен начин на обяснение, съобразен с особеностите на човека в различна възраст. Благодаря и пожелавам спокойни дни в здраве!
  <3

   1. Здравей Нед,
    Благодаря ти за безценните упътвания.
    Моят въпрос е следният е свързан с менталното спокойствие.
    Когато се разхождам из природата (старая се всеки ден по час), мислите за ежедневните братвежи спират, но на тяхно място идват тези като, възторг от някоя гледка, или резглеждам от близо я буболечки я растения, радвам се на безгрижното щастие на кучето ми.
    Как да постигна, или пък е това, менталното спокойствие.

  1. Здравей Нед,
   Благодаря ти за безценните упътвания.
   Моят въпрос е свързан с менталното спокойствие.
   Когато се разхождам из природата (старая се всеки ден по час), мислите за ежедневните братвежи спират, но на тяхно място идват тези като, възторг от някоя гледка, или резглеждам от близо я буболечки я растения, радвам се на безгрижното щастие на кучето ми.
   Как да постигна, или пък е това, менталното спокойствие.

 3. Имам момиче на 7 години, което е свръх емоционално и страхливо. Обича да се вживява в драматизма си и това много ѝ пречи в ежедневието и преодоляването на трудните за нея неща.
  Чувствам се безсилна в ситуации на истерия.
  Моля за насоки как да процедирам?

  1. Ако я сближите с природата, всичко ще си дойде на мястото. Колкото по-откъснат е човек от Нея, толкова е по-слаб и по-неуравновесен.

 4. Не прави на другите това, което не би искал да причинят на теб. Това е мотото в живота ми.
  Дар от Вселената и огромна чест за мен е, че си мой Учител!!!!!
  Благодаря, за всичко което правиш за нас, Нед!!!!

 5. Анонимен

  Намасте, Дельо! За мен е огромна чест, и огромен късмет, че имам такъв учител. (За всички ни тук, но пиша от свое име.)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *