Дихателни и медитативни техники за корекция, зареждане и активиране на енергийните вихри в човешкото тяло – чакрите.

Енергийните вихри, които захранват тялото ни с различен вид енергия, са в от съществено значение за здравето и въобще за съществуването ни.

Когато животът ни е в непосредствена близост до Майката Природа, зареждането става спонтанно, естествено, незабележимо за нас. Щом обаче, се откъснем от естествената си среда на живот, неусетно се изключваме или отслабваме контакта си с енергоизточника. Така постепенно изпитваме дефицит на енергия, който не може да бъде пълноценно възстановен, чрез каквито и да са изкуствени методи като лекарства, добавки, приемане екзотични храни. 

Енергийните вихри наречени “чакри” – колело, захранват с енергия централния енергиен канал и чрез него всички останали канали – “нади”, по които тече енергията. Каналите, надите – енергийните меридиани от своя страна доставят енергия за съществуването и функциите на най-малките структури на организма – клетките. Наруши ли се работата на чакрите, те съответно предават това по етапния ред – на енергийните канали – клетките – работата и функционирането им вътре в тях. 

Ендокринната система също е в пряка зависимост от пълноценната работа на енергийните вихри.

Общо взето има седем чакри. Всяка чакра излъчва специфичен вид енергия и е директно свързана с определени жлези и нервни сплитове.

Първата е земната чакра е на елементът земя, цветът и е червен. Тя излъчва в тялото земна енергия, която е отговорна за отделителната функция на дебелото черво, половите органи и по-специално за простата и матката, стабилното психично равновесие, увереността, осигуряването на храна, сигурността. При дефицит на енергия настъпват проблеми с тези функции. Тя дава енергия за силата на простата при мъжете, на здравето на матката при жените, също зарежда с енергия опорно-двигателния апарат. Ако дълго време човек се чувства неуверен, слаб, уплашен, с понижено самочувствие, би следвало да обърне внимание на възстановяването на тази чакра. Чакрата се зарежда чрез непосредствен контакт с природата – ходене бос, живот близо до земята (не изолиран или на горните етажи на сграда), свежа храна храна взета директно от земята. При ниско самочувствие, липса на либидо, усещане за несигурност, незаинтересованост за набавяне на храна, би било добре да се обърне внимание върху зареждането точно на земната чакра. Също може да се коригира с дишане или медитативни практики.

Втората чакра се намира малко под пъпа и представя Водния елемент. Цветът и е искрящо оранжев. Тя отговаря за надбъбречните жлези и функцията на бъбреците, за половата функция, за водата в тялото. Тази чакра участва енергията, от която се влияят емоциите. При дисфункция на този енергиен вихър се получават смущения в отделянето на урина, работата на надбъбречните жлези, емоционална нестабилност и невъзможност да се избавим от стреса. Тя се зарежда от контакта ни с природата, особено ако човек може да взема вода или да се къпе в някой огряван от звездите, луната, слънцето, естествен воден източник. Затова е важно, каква вода пием. Когато водата е взета директно от извор, тя ни дава чистата си енергия, зарежда ни и ни пречиства много повече от водата, която е застояла и изчерпена от енергия. Не лекуваният, не освободеният стрес оказва пагубно влияние върху тази чакра и свързаните с нея функции. Може да се коригира също с дихателна енергия и медитация.

Третата чакра е огнената. Елементът е огън, цветът и е жълт. Жлезата която пряко контролира е панкреаса. Тя се намира в слънчевия сплит, малко по-надолу под гръдната кост, в областта около стомаха. Тя се грижи също за функцията на стомаха, черния дроб, жлъчката. Когато енергията и е в дефицит започват проблеми със самочувствието, депресия, неувереност, липса на енергия да се движите или да предприемате различни начинания. Зарежда се от огъня и слънцето. Затова е добре във всеки дом да има домашно огнище, а не човек да живее изолиран от елемента огън. Слънцето също може да ви зареди с огнена енергия, стига да имате по-пряк контакт с него – може да го гледате по изгрев или залез или да просто да грее директно тялото ви. При недостиг на елемента огън човек страда от лошо храносмилане, диабет, проблеми с черния дроб. Може да се възстанови чрез подходяща дихателна техника и чрез медитативни практики.

Четвъртата чакра е сърдечната чакра. Елементът и е въздух. Цветът е зелен. Тимусна жлеза. Тя е разположена в областта на сърцето, точно зад гръдната кост. Те е отговорна за любовта, състраданието, приятелството. Тази чакра е пряко отговорна за имунната защита и тя е разположена точно там, където е тимусната  жлеза. Също, тя е пряко свързана с работата на сърцето. Когато липсва енергия в тази чакра, човек изпитва самосъжаление, неуверен в отношенията, с тъга, с ниско самочувствие и изпитва страх, че ще бъде недостоен или изоставен. Имунната система също започва да страда в зависимост, по какъв точно начин е нарушена функцията. При дисбаланс на тази чакра се отключват и автоимунни заболявания, проблеми с белите дробове, болести на сърцето, несигурност при общуване. За да активира и зарежда тази чакра, човек е добре да бъде състрадателен и да обърне внимание на духовните занимания. Може да се баласира с дихателни, енергийни и медитативни техники.

Петата чакра е в областта на основата на гърлото и е пряко свързана с функцията на Щитовидната жлеза Елементът и е етер. Цветът и е блестящо син. Контролира слуха, гласните струни, хранопровода. Отговорна е за изразяването, речта, интелекта. При частичното и блокиране се появяват проблеми с гласа, отказ от поемането на отговорност, желание да си винаги дете, страх от промяна. Ако имате дефицит на енергията на петата чакра ще се чувствате физически изтощени, схващане на мускулите и сухожилията на врата, плешките ръцете. Когато енергията и е в хармония ще чувствате прилив на сили и вдъхновение, богатство на идеи, сигурност в общуването, свободно и независимо държане и ярко изразени качества на личността. Зарежда се чрез дишане, медитативни и енергийни практики.

Шестата чакра е третото око – по средата на челото и между веждите. Хипофизна жлеза. Цветът и е индиго. Тя управлява долната част на мозъка, нервната система, ушите, носа и лявото око. Чакрата е израз на съзнанието, появяващите се и изчезващи мисли, а и възможността да улавяме невидимите светове около нас. Ако е блокирана възникват проблеми с концентрацията, страх от критика, вътрешни диалози, невъзможност да се приема реалността, проблеми с очите. Когато е добре заредена имаме контакт с Вътрешната си Същност, големи волеви и духовни сили. Зарежда се и се коригира чрез медитация, дихателни техники.

Седмата чакра е точно върху темето. Цветът и е виолетов. Жлезата е епифиза. Отговаря за премахването на илюзиите и постигане на върховната истина. При нарушение се получава чувство на липса на единство, потиснато самочувствие, чувство за отделеност от останлия свят, прекомерна рационалност, непрекъсната и трескава активност. Ако е в кондиция тогава усещанията са единство с Цялото – съществата, космоса, самочувствие, бодрост, преживяване отвъд времето и пространството, сливане с Истинската си Природа. Зарежда се чрез медитация. Коригира се чрез медитация.

Това е кратко описание на седемте чакри и тяхното участие в работата на организма. Не се учудвайте, че при някои от функциите енергиите се дублират, защото участието на чакрите може да бъде директно или косвено върху различните енергиини канали в тялото.

Сега нека да премина към практическата част. Ще ви опиша една дихателна техника, с която да прочиствате, да зареждате и активирате енергийните си вихри:

 1. Правите бързи вдишвания и издишвания, примерно, за около минута.
 2. Вземате въздух и бавно издишвате по посока на чакрата, която ще третирате.
 3. Естествено, въздухът ще влиза и излиза през носа ви, но поетата енергия ще насочвате към въпросния енергиен център.
 4. При издишване енергията трябва да може да мине през цялата чакра. Това би било достатъчно, но ако имате възможност може да визуализирате цвета на чакрата – как той се насища и изпълва дадения енергиен вихър. Примерно, ако е земната чакра, при насочването на енергията си, си представяйте, че насища чакрата с червен цвят. И така с цветовете на съответния център. Горе са описани.
 5. Вдишайте енергия отвън и издишайте върху съответната чакра достатъчно пъти – може седем или повече, за да може тя да бъде очистена и достатъчно активирана.
 6. Обърнете внимание кой център от всичките е проблемен и върху него акцентирайте най-много – толкова, колкото е необходимо за да го възстановите
 7. Ако има слънце (при изгрев или залез) фиксирайте погледа си в слънцето. Бавно вдишайте като поемате слънчева енергия и после бавно я издишвайте върху определената чакра, като може да променяте мислено цвета според спецификата на чакрата. 
 8. Повтаряйте тази терапия по възможност всеки ден. Може да е само чрез дишане или да е комбинирана със слънце. Основно работете по усет. Може да броите вдишванията и издишванията, но работата чрез усещане е за предпочитане.
 9. Правете медитация за очистване на ума всеки ден. Това е медитацията за наблюдаване на ума и не въвличане в него. Това ще очисти съзнанието ви и ще ви даде възможност да  работите по-успешно върху работата с чакрите.

Всичко в нас е енергия и това, че съвременната наука не акцентира върху енергията, си остава само за наша сметка. Медикаментите не могат да заместят енергията и колкото и да са усъвършенствани съвременните апаратури, те не могат да се сравняват с живота сред природата единството ни с нея.

Темата за чакрите е много обширна и изисква по-задълбочено разглеждане и вглъбяване, но това което искам да ви кажа в тази кратка статия, че най-разпространените и нелечими заболявания са вследствие на нарушената енергетика в организма ни.

Ето всяка чакра има директно влияние и въздействие върху конкретни жлези с вътрешна секреция и различни нервни сплитове. По-горе е описано конкретно върху коя жлеза коя чакра е отговорна. Ако бъде нарушена енергетиката, веднага това ще се отрази и върху функцията на жлезата и работата на нервната система.

Дори да не сте много вещи в енергийните и дихателни техники, ако се постараете да изпълните упражненията както са описани по-горе, със сигурност ще можете да подобрите енергетиката си и да коригирате някои нежелани, мъчителни и болестотворни състояния породени от дисбаланса на силите във вас.

Пожелавам ви ползотворна работа с медитацията, дихателните и енергийните техники, които ще пиша тук в сайта ми.

Успех!  

13 thoughts on “Дихателни и медитативни техники за корекция, зареждане и активиране на енергийните вихри в човешкото тяло – чакрите.”

 1. Antoaneta Bahchevanova

  Благодаря, Нед! Считате ли, че сударшан крия дишането, насочено към съответната чакра, също дава благотворен ефект?

 2. Цвети Иванова

  Благодаря за синтезираната информация и ценните съвети,за всичко което правиш!👋

 3. Благодаря , още щом прочета статията и се зареждам с положителна енергия. Имам въпрос от чисто любопитство- какво трябва да присъства в менюто ни за още по-пълноценно изпълнение и резултат?

  1. Храната е добре да бъде взета директно от природата. Ако са плодове или зеленчуци да са отглеждани по естествен начин. За месото не може да се каже категорично. Нека храната да е такава, каквато интуицита ви показва.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *