Tabula Rasa

Искаме ли да постигнем нещо, няма друг начин, освен да работим за него. 

Ако имате мечта и не правите нищо, за да я постигнете, то тя ще си остане само в ума ви. 

Ако желаем да сме в добро здраве, а в действията си нехаем за него, то ще си остане само като добро пожелание.

Поставили ли сме си за цел да унищожим кармата си и ако искаме тя от само себе си да изчезне, то тази цел ще е само като насън.

Не е никак лесно човек да се освободи от оковите на кармата. Много често ще чуете клишето, че: “Когато някой се роди, той е като чиста дъска (Tabula rasa).”

Да, по отношение на ума той наистина е чист и е подобен на чиста дъска – няма опит, няма запаметени стереотипи, няма обременявания от живота. Само че по отношение на гените, човек не е никак Tabula rasa, защото той носи наследство от предците си.

Всъщност, когато се погледнем в огледалото, но с дълбокото и всепроникващо виждане на Духа, ние ще видим всички наши предци оставили по нещо от себе си. Всички те живели някога във времето са оставили следа в гените ни. Хиляди или милиони наши прародители са задали голяма част от нашия характер. Някои от нас са по-любвеобилни, други са гневни, трети са отмъстителни, четвърти склонни към униние и прочие.

Да, едно от нещата, които формира характера ни, е умът или както съвременната психология разглежда нещата – всичко което е записано в ума ни през този настоящ живот.

Другият фактор, който определя чертите на нрава ни са гените или наследството оставено ни от нашите деди.

Третият (но не на трето място) важен фактор е това, което ние носим със себе си от предишни съществувания – енергията на ума. Това е кармата, която ние сме взели от живота преди да влезем в настоящото си тяло.

Четвъртата, но може би първа по важност сила, която определя мисленето и поведението ни, идва от нашата Изначална Природа.

Ето, колко много неща оказват влияние върху мисленето и характера на човек. Иначе е много лесно да кажеш: “А, ти си имал това в детството си и затова си такъв нервен или мнителен, или не вярващ, или плашлив при критични ситуации.”

Да, господа специалисти, да, ама може би – не! Ние носим генетиката на всички наши прародители и ако ние не я вземем под внимание, ще сме в тотална грешка, объркване, а и отговорът на задачата ни ще е погрешен.

Също, ако вземете под внимание битието и генетиката, а оставите като маловажно това, което човек носи със себе си като енергия от изминалите животи, пак ще се объркате и то лошо.

Ами вземете за пример едни еднояйчни близнаци. Те имат абсолютно еднакво ДНК и имат еднакво битие, но още при раждането си – още като бебета можете да видите, че те са съвсем различни като характери. И това идва от фактора на енергийното и кармичното наследство, т.е. това, което те носят със себе си от предишни съществувания.

Колко е лесно на някои хора да те поразпитат за детството и да “разберат” всичко. Обаче, ако наистина искате да опознаете един човек или един пациент, вие наистина следва да го разберете чрез Духа си. Иначе ще е само повърхностно разбиране.

Има, разбира се още много други сили, които влияят на характера и здравето на хората. Например, ако някой в момент на силно възмущение, гняв или някакъв друг силен импулс отправи енергия към някой, то тази силна вътрешна енергия неминуемо ще се отпечата в ума или дори в гените, на този към който е отправена.

Това е т.нар. “проклятие”. За по-задръстените духовно хора това може да са само думи, но за този, който е наясно, че енергията е в основата на живота и тя определя както здравето, така и живота и съдбата занапред. А когато дойде моментът науката да разгадае как точно се променяме чрез еволюцията и кои са механизмите, чрез които се пренастройваме и приспособяваме към новите условия на живот, точно тогава ще се знае, че това е свойство на Духа и вътрешната жизнена енергия.

Неслучайно навремето е имало толкова голямо значение благословението от родителите. Това може да се види много често в Библията – как бащата благославя своите деца – първороден син, деца, къща, имоти и т.н. Ето, това се прави с невидимата Вътрешна Сила.

Също и ефектът от проклятието не остава без последствия. То пак е чрез въздействие и концентриране на Вътрешната сила.

Така е в живота, хората много често отправят някакво благопожелание “Добро утро” , “Приятен ден”, “Да ти върви по вода”. Или пък негативно влияние “Да пукнеш дано…” , “С тез пари лекарства да си купиш” или там някакво друго проклятие.

Без да се замисляме какъв е механизмът им, ние отправяме енергията на добрите или лошите мисли към другите. Понякога те са слаби, но понякога могат изцяло да променят живота на атакувания.

Та така, ако искаме да постигнем нещо, ние би следвало да го формираме първо като енергийна матрица и след това да преследваме целта си. Ако не работим върху целите си, те просто няма да се случат или ние ще следваме това, което е зададено като интереси цели от други.

Разбира се, най-висшата цел, която човек може да си постави е освобождаването от кармата – от зависимостта на кръговрата на живота си смъртта. Но и в самият живот би следвало да имаме своите цели или позиции и да ги постигаме или отстояваме.

Разбрахте, нещата не са никак прости и когато работите и не се справите с нещо, би следвало да разбирате, че не винаги сте виновни за неуспеха си. Защото дърпате след себе си цяла влакова композиция на наследството от предците си.

И въпреки това, Духът е непобедим. Щом следвате Вътрешната си Същност и ходите в стъпките на Вътрешния си Пилот, то със сигурност ще можете да преодолеете всички пречки, които стоят на пътя ви към Просветлението – към истинския ви Дом.

Медитирайки, в съзнанието ви ще изникват различни спомени. Те може да са от настоящия живот, може да са от минали животи, а може да са инспирирани и от някакви външни бионергийни източници.

Без значение, подходът ви към тях следва да е само един: Наблюдавате всичко, което идва в ума ви, но не се захващате с него, не го оценявате, не го гоните, не го заклеймявате и по възможност не се влияете от него.

Като свикнете да не се въвличате в брътвежите на ума, той постепенно ще се очисти и ще навлезете в състоянието на Чистото Съзнание. То ще е свободно както от предишни енергийни и кармични натрупвания, така от наследството на генетиката ви, а също и от създадените стереотипи на сегашния ви – настоящия ви живот.

Така ще се завърнете във вашата Истинска Природа и не ще бъде обезпокоявани от никой и от нищо!

Пожелавам ви упорита всекидневна медитативна практика!

www.neddimov.com

5 thoughts on “Tabula Rasa”

  1. Иска ми се да се просна на земята и да ям пръст, заради злите си мисли през годините, насочени към други хора. На повърхността съм хубав човек, а вътре – злоба, завист и омраза. Страшно е, приятели.

    1. Сигурно като Вас са много хора. Не познавам несъгрешил в мислите или постъпките си и никой не е изключение. Това, което има смисъл е осъзнаването на греха и не повтарянето му. Продължавате без укори към минало и градите настоящето и бъдещето на нова, осъзната, вътрешно приета от Вас насока. Насоката, към която Нед ни води ежедневно! Бъдете жив, здрав, следвайте Вътрешната Същност!
      ps. Пръстта от земята лекува, но няма силата да игнорира извършен грях. 🙂 Просто, обичайте и нея…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *